marți, 7 septembrie 2010

Galuste (gomboturi) cu prune deluxe

Cel mai neted si fin aluat pe care l-am intalnit pentru galustele astea.

Atentie! Cartofii trebuie fierti cel putin cu cateva ore inainte de a face galustele (cel mai bine cu o seara inainte).

Galuste
500 g cartofi fainosi, sare
50 g amidon (Maizena)
50 g faina
50 g gris
1 ou
40 g unt "prajit" topit
1 priza sare
coaja rasa fin de la 1 lamaie netratata chimic
Maduva de la 1/2 baton vanilie
12 prune mai mici
12 bucatele zahar cubic
facultativ: cativa stropi de tuica de prune

Pesmet
80 g pesmet de paine alba
80 g unt
2 linguri zahar
1/2 lingurita scortisoara

Apa in care se fierb galustele
20 g sare, 80 g zahar
1/2 rulou scortisoara
2 felii de ghimbir proaspat
maduva de la 1 baton de vanilie
2 fasii de coaja de lamaie netratata chimic
2 fasii de coaja de portocala netratata chimic

Cu cel putin cateva ore inainte sau cu o seara inainte de-a face galustele se fierb cartofii in coaja. Cand sunt fierti se curata fierbinti de coaja si se piseaza ca pentru piure. Se intinde piureul pe-o farfurie mare sau pe un fund de taiat si se lasa acolo pana nu mai iese aburi din ei (poate sa mai fie putin calduti, dar nu mai mult). Se pune piureul intr-un vas, se acopera cu capac sau folie de plastic si se da la frigider cateva ore sau peste noapte.

Pentru pesmetul cu scortisoara se prajeste la foc mediu pesmetul in unt pana devine auriu. Se adauga zaharul si scortisoara, apoi se pune pe o farfurie intinsa. In loc de scortisoara se pot folosi si alte condimente, de ex, cel pentru turta dulce.
Eu fac pesmetul, nu-l mai cumpar si pentru reteta asta am folosit unul facut din niste piscoturi foarte putin indulcite.

Galustele: piureul de cartofi racit se amesteca cu faina, grsul, amidonul, oul, sarea, coaja de lamaie, vanilia si untul "prajit" (se prajeste la foc mic - mediu unt, i se ia spuma si se lasa pe foc atat cat incep sa apara pete maronii pe fundul cratitei. Atat spuma cat si petele maronii sunt proteinele din unt, care trebuie sa dispara) si se face un aluat. Prunele se spala, se taie pe jumatate, li se scot samburii. In locul samburilor se pune cate un cub de zahar stropit cu tuica. Aluatul se imparte in 12 parti, in fiecare parte se baga o pruna si se formeaza galustele.
In apa de fiert (3 l) se pune zaharul si sarea si se fierbe. Se adauga si celelalte ingrediente si galustele si se lasa 15 minute mai mult sa traga decat sa fiarba.
Se scot galustele din apa, se pun pe hartie de bucatarie sa se scurga apa de pe ele, apoi se tavalesc prin pesmetul cu scortisoara.
Se servesc ori cu unt topit, ori cu sos de prune (asta va fi urmatoarea reteta pe care o voi posta).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...