luni, 4 octombrie 2010

Semmelknödel: galuste de paine (chifle de fapt), garnitura clasica bavareza la fripturi cu sos

Garnitura clasica si foarte apreciata nu numai in Bavaria, ci si in Austria, Tirolul de Sud (parte din nordul Italiei cu populatie germana), Boemia, care-si are radacinile in Evul Mediu. Copiii (inclusiv D-ra kalua, binenteles)  sunt vestiti in a comanda la restaurant doar galuste cu sos.
Se spune nu e voie de taiat galusca cu cutitul (scuzati cacofonia) pentru ca la taietura aceasta nu mai suge sosul asa cum trebuie. Ci se rupe cu furculita. Nu stiu ce sa spun despre asta, eu una nu ma vad lasand deoparte cutitul si mancand ca un copil mic.
Important: painea trebuie sa fie de ziua trecuta, deci un pic uscata, in niciun caz proaspata.

300 g paine alba sau chifle (veche de o zi)
250 ml lapte
3 oua
sare, piper, nucsoara
1 lingura patrunjel verde tocat mic

Painea se taie in felii foarte, foarte subtiri si acestea se pun intr-un bol. Se infierbanta laptele (cel mai repede in cuptorul cu microunde) si se bate cu ouale. Se toarna peste feliile de paine, se presara patrunjelul, sarea, piperul si o priza de nucsoara. Se framanta cu mainile pana devine o masa compacta. Se lasa 20-30 minute la odihnit.
Intre timp se pregateste o oala mare cu apa sarata bine care se pune pe foc.
Din masa de paine se formeaza bile, clasic 8 bucati. Eu le fac ceva mai mici, mi se par mai dragute pe farfurie, in plus se pot portiona mai bine. Se formeaza cu mainile ude bine.
Se pun in apa care nu are voie sa clocoteasca (sa aiba vreo 80°C) si se lasa sa traga 15-20 minute.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...