Cel mai bun pe care l-am mancat eu vreodata, parol! Dupa ce-am mancat din el si cu lingura. a doua zi iar am facut si l-am lasat sa traga ceva mai mult. Se potriveste de minune cu carnea de vita: ori cu steak, taiat ceva mai subtire, sau cu carne de vita pentru rasol, care trebuie fiarta mai mult sa se faca moale ca untul. Sau se poate manca numai cu legume, e si pentru vegetarieni.
Pun aici reteta si cu legume, si cu carne. Binenteles ca se poate servi si asa, legumele pe post de garnitura la carne si sos. La legume se pot pune ce avem prin casa, nu este reteta fixa. Cica nu-i montignac poate folosi si cartofi fierti in coaja.
4 felii subtiri de 1 cm de muschiulet de vita
150 g broccoli
100 g champignons mici
2 morcovi mijlocii
150 g fasole verde
4 cepe mijlocii
coaja rasa de la 1 lamaie netratata
1 portocala netratata
70 g ghimbir
4 catei usturoi
2 linguri bulion
150 ml vin rosu sec
700 ml supa clara de pui
2 foi de dafin
5 seminte de ienupar
1 baton vanilie
1 rulou scortisoara
1 priza cimbru
2 lingurite sirop de agave
1 fir, doua de patrunjel verde
4 linguri unt (sau, mai bine, unt prajit)
3 linguri ulei
sare, piper
la dorinta: in loc de piper ardei iute tocat si pudra de roscove (asta pentru legat putin sosul, vreo 2 g)
Sosul
Ceapa se curata si se taie in felii subtiri. Usturoiul se curata si numai 2 catei se taie in felii. Ghimbirul se curata de coaja si si se taie in felii. Din coaja portocalei se taie cateva fasii.
Intr-o tigaie se infierbanta la foc mediu 2 linguri de ulei si se prajesc feliile de ceapa pana prind o culoare aurie. Se toarna siropul de agave peste ceapa, se amesteca cu grija, Apoi se adauga bulionul si se prajeste si el putin. Se stinge cu vinul si se lasa sa se evapore aproape complet. Se toarna supa si se lasa sa traga (nu are voie sa fiarba, trebuie sa aiba o temperatura de vreo 80°C). Dupa 10 minute se adauga foile de dafin, semintele de ienupar, batonul de vanilie spintecat pe lungime, feliile de usturoi, 3/4 din ghimbir, ruloul de scortisoara, coaja de portocala sare si, cine vrea, bucatelele de ardei iute (cine nu le vrea, pipereaza). Sosul se mai lasa inca 20-30 minute pe foc foarte mic.
Inainte de servit se scot toate condimentele din sos.
Carnea
Feliile de carne se prajesc scurt la foc mediu intr-o lingura de ulei pe ambele parti. Apoi se pun cateva minute in sos.
Legumele
Broccoli se imparte in buchetele, morcovii se taie obic in felii groase, fasolea verde se curata de ate si i se taie capetele daca e nevoie. Toate legumele astea se fierb la foc mare cateva minute, apoi se strecoara si se pun intr-un bol cu apa rece cu gheata.
Ciupercile se curata si se injumatatesc.
Intr-o tigaie mare se pun 2 linguri de unt si se lasa sa devina maroniu. Restul de usturoi se injumatateste. Daca se folosesc si cartofi fierti, se injumatatesc si se pun la prajit in tigaie. Apoi urmeaza ciupercile, la sfarsit restul de legume. Se presara cu cimbrul, usturoiul, restul de ghimbir si coaja rasa de lamaie. La sfarsit se adauga restul de unt, se sareaza, pipereata si presara cu patrunjelul verde tocat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu