joi, 7 iunie 2012

Gyros (kebab) la tigaie

Un clasic al bucatariei grecesti. In formula asta ne place cel mai mult. Traditional se foloseste carne de porc, dar eu o inlocuiesc cateodata cu piept de curcan sa pui, se potriveste la fel de bine.

Pentru 4 - 5 portii
800 g carne slaba de porc sau piept de curcan sau pui
2 cepe mijlocii
2 catei usturoi tocati
sare
ulei de rapita sau de floarea soarelui

Pentru condimentul cu care se pune la marinat:
1 1/2 linguri oregano
1 lingura cimbru
1 lingura frunze de busuioc tocate
1 lingurita boia dulce de ardei
1 lingurita rozmarin
1/2 - 1 lingurita chimion in cruce (cumin) macinat
1/2 - 1 lingurita corinadru macinat
1 priza piper de Cayenne sau putin ardei iute tocat

Se amesteca toate ingredientele pentru condiment si se pun ori intr-o punga (preferabil cu zip), ori intr-un castron care se poate inchide etans. Ceapa se taie pestisor. Carnea se taie in fasii sau in in bucatele cam de aceeasi marime si se amesteca cu condimentul, ceapa, usturoiul si vreo 2 linguri de ulei. Se amesteca bine, sa fie fiecare bucatica acoperita de condiment. Se inchide punga sau bolul si se da la frigider macar 1 ora.
Carnea se scoate din frigider cam cu 1/2 de ora inainte de-a o prepara in tigaie.
Se incinge la foc mediu o tigaie, in ea putin ulei (cat sa se formeze o pelicula pe fundul tigaii, nu mai mult), apoi se pune tot continutul pungii (bolului) in ea si se prajeste pe toate partile, pana-i gata. Aveti grija sa nu lasati carnea la infinit pe foc si ca focul sa nu fie iute, ca sa nu se usuce carnea in interior.
Se serveste neaparat cu tsatsiki (tzatziki) si salata de varza. Ori in lipie speciala pentru gyros (eu am facut-o dupa aceasta reteta a lui Dan Lepard inlocuind o parte din faina alba normala cu faina integrala de secara), ori cu orez tomatizat (cam ca cel sarbesc).

Lipiile










2 comentarii:

  1. Foarte bine arata!Ma bucur tare mult ca te-am descoperit,ai reteta grozav de bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos, Mia!
    Sa-mi mai dai vreun feedback daca gatesti ceva dupa ele, te rog.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...