joi, 23 septembrie 2010

Dampfnudeln si Oktoberfest

Imi incep pledoaria pentru Dampfnudeln spunandu-va ca anul acesta mi-am recapatat dragul de Oktoberfest. Imbracata cum trebuie☺

am cutreierat strazile sarbatoresti, am vizitat partea jubiliara (Oktoberfestul face 200 de ani anul asta), pana si berea mi-a priit si mi s-a parut gustoasa (auzi, mie, care nu pune gura pe bere pentru ca nu-mi place). La toate cafenelele si cofetariile de pe Wies'n (cum i se mai zice Oktoberfestului pentru ca are loc pe Theresienwiese, campul Terezei, Wiese fiind rostit pe bavareza: Wies'n) binenteles ca se servesc si Dampfnudeln cu sos de vanilie pentru ca sunt ceva traditional.
Un desert sau chiar o mancare originara din sudul Germaniei. Cu reteta asta am ajuns la Dampfnudeln-urile cele mai bune pe care le-am mancat vreodata (si-am tot mancat asa ceva☺).

Pentru 6 portii ca mancare
250 ml lapte caldut
25 g drojdie proaspata
30 g zahar
500 g faina alba
2 oua
o priza sare
80 g unt moale

faina pentru presarat pe blatul de bucatarie

Pentru crusta:
250 ml lapte
20 g zahar
3 linguri unt
30 g unt clar, limpede (se poate inlocui cu unt)

Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga 2 linguri de zahar. Faina se pune intr-un castron si se face o gaura in mijlocul ei in care se toarna laptele cu drojdia. Se amesteca laptele cu putina faina si se lasa la crescut 15 minute la un loc caldut (eu bag castronul intotdeauna in cuptorul incalzit la 50°C, acolo stiu ca-i pazit si de curent si de toate celea).
Se bat ouale cu priza de sare, restul de zahar si untul moale. Se amesteca cu faina si laptele cu drojdie. Acum se poate folosi robotul de bucatarie, daca aveti unul caruia ii prieste lupta cu aluaturile cu drojdie. Se framanta pana aluatul devine elastic si se despriinde cu usurinta de pe peretii castronului. Se da iar la crescut 45 minute (trebuie sa se dubleze volumul).
Se presara faina pe suprafata de lucru, se mai framanta un pic aluatul cu mainile, apoi se face un sul cu diametrul de circa 5 cm. Din sul se taie bucati lungi de tot 5 cm si din fiecare bucata se formeaza cu mainile o bila.
Intr-o oala sau tigaie joasa termorezistenta mare (diametrul de cam 30 cm) care trebuie sa aiba un capac care o acopera bine, fara sa iasa aburul din ea, se incalzesc laptele si zaharul pentrui crusta, se topeste untul su untul limpede. Se ia oala de pe foc. Se aseaza bilele de aluat in oala (cu "cusatura" in jos) cu lapte caldut. Se acopera cu capacul si se lasa 20 minute sa creasca. Apoi se pune oala iar pe aragaz, la foc mediu, 10 minute.
Se dau la cuptorul preincalzit (180°C), pe sina a doua de jos, 35 minute.
Cand sunt gata trebuie sa aiba o crusta la fund. ☺ Daca observati ca nu s-a format crusta, mai puneti oala inca o data pe aragaz, la foc mediu, pana se formeaza o crusta aurie-maronie.
De cand s-a asezat capacul pe oala pana sunt gata NU e voie de ridicat capacul deloc.
Se servesc calde cu sos de vanilie.
Daca aveti un drum mai lung din bucatarie pana la masa sau vreti sa duceti mai multe farfurii deodata, asezati prima data "galusca" in farfuria adanca, apoi puneti sosul. Astfel nu aluneca asa usor in farfurie.

Ale mele au iesit cam inchise la culoare in partea de sus, dar au fost pur si simplu delicioase asa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...