O prajitura foarte nepretentiaoasa, un fel de paine cu prune, cu un nume de nerostit la prima vedere: tzvecigendaci.☺ Dar de o popularitate de nedescris in Bavaria, toamna timpurie e insotita de prajitura asta peste tot, se gaseste in fiecare cofetarie si brutarie, fiecare om care face prajituri acasa o presteaza macar o data pe sezon. Mai mult de-atat, in unele regiuni se mananca cu supa de cartofi, in altele cu supa de fasole. Cine doreste poate incerca si variantele astea, lasand zaharul deoparte. Eu si asa n-am inteles hype-ul cu prajitura asta niciodata, totusi de vreo 2 ani incoace mananc cu placere o bucata cand e proaspat scoasa din cuptor, deci nici nu vreau sa exagerez cu nu stiu ce combinatii. O tava intreaga cu Zwetschgendatschi dispare la noi in casa in cateva ore, ceea ce-i lucru foarte mare.
2-3 bucati de prajitura pot inlocui masa de seara, de ex.
Nu mai spun ca se face foarte usor si-i destul de dietetica, contine putine grasimi.
Gustul cel mai bun il are cand e calduta, deci resturile care se racesc e bine sa fie incalzite la cuptor inainte de-a fi servite.
350 g faina alba
1 priza zahar
1 priza sare
drojdie pentru 500 g faina (ori proaspata, ori uscata, la plic)
125 ml lapte caldut
1 ou la temperatura camerei
50 g unt moale
coaja rasa de la o lamaie netratata chimic
1 1/2 - 2 kg prune
100 g zahar
1 plic zahar vanilat sau maduva de la 1/2 pastaie de vanilie
1 lingurita scortisoara
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat daca folositi drojdie uscata. Daca folositi drojdie proaspata, faceti prima data o maia dizovand drojdia in putin lapte indulcit. Se framanta pana nu mai este cleios si se lasa la dospit 30 minute (cel mai bine in cuptorul incalzit la 50°C). Cand e crescut se intinde cu sucitorul pana are marimea unei tavi de aragaz. Se pune pe-o tava acoperita cu hartie de copt, se trag marginile in sus (altfel sucul care iese din prune va ajunge sub aluat).
Se spala prunele, se injumatatesc si li se scot samburii. Cine doreste le poate taia si in sferturi. Se pun ca in poza, cu miezul in sus.
Tava se da la cuptorul preincalzit (190°C) 35 minute.
Se amesteca zaharul cu vanilia si scortisoara.
Fiecare bucata de prajitura se presara bine cu amestecatura de zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu