marți, 5 octombrie 2010

Mancare la minut: medalioane de porc (din file) pe petece de varza

O mancare simpla si repede, mai ales pentru iubitorii de varza.
Binenteles ca petecele de varza se pot servi ca garnitura si la alte mancaruri, iar medalioanele de porc la alte garnituri.
Pentru prajit carnea in general e importanta o tigaie buna, cel mai bine din fonta. Tigaile bune sunt intotdeauna grele, nu se baga la masina de spalat vase si nu se spala cu detergent pentru vase, dar merita toata osteneala.

1 file mignon de porc
condiment pentru gratare (eu am folosit unul montrealez pe care l-am primit cadou de la Andreea T. de la Dimineti insorite si pentru care-i multumesc si pe aceasta cale, tare-i bun!)
1/2 varza
1-2 linguri ulei
80 ml supa clara de legume (poate fi si instant)
1 catel mic usturoi intreg
1 felie ghimbir
1 fasie de coaja de lamaie netratata chimic
20 g unt rece
sare, , piper, piper de Cayenne (eu am folosit Chipotle, dar asta nu prea se gaseste in Europa, noi ne-am facut plinul in USA ☺)

Varza: se taie jumatatea in sferturi, se scoate cotorul si se taie de-a lungul in fasii de ca. 2,5 cm. Fasiile se taie de-a curmezisul tot cam la 2,5 - 3 cm, astfel incat sa se obtina romburi. Se despart cat de cat. Intr-o tigaie mare se infierbanta uleiul si se prajesc petecele de varza, la foc mijlociu, cateva minute. Se adauga supa, apoi usturoiul, ghimbirul, fasia de coaja de lamaie, se amesteca bine si se lasa sa traga alte cateva minute. Se scot usturoiul, ghimbirul coaja de lamaie si se adauga untul. Se sareaza si se pune doar o priza de piper de Cayene. Gata-i!

Medalioane de porc: tigaia se infierbanta bine. Fileul se presara cu condimentul pentru gratare pe toate partile. Se infierbanta uleiul (putin!) in tigaie si prajeste fileul intreg pe toate partile pana are o culoare frumoasa. Spuneam sus de tigaile grele, astea pastreaza fierbinteala bine si prajitul asta se petrece repede. Carnea are o culoare foarte frumoasa, dar e facuta cam doar 1 cm. Oricat i-ar placea cuiva carnea in sange, e prea putin, mai ales pentru carnea de porc. Acum ar trebui pus fileul in cuptor, pe gratar, nu in tigaie, dar pana si asta dureaza prea mult pentru mine cateodata. Asa ca scot fileul din tigaie, tai medalioane din el si pe astea le pun pe taietura inapoi in tigaia fierbinte. Le las cateva minute (3-4, cam asa), apoi le intorc pe partea cealalta si le mai prajesc 2-3 minte. Gata-s! Cand sunt pe farfurie le piperez si-atat.


 Aici o idee cam cum iese carnea, lumina nu era deloc buna, nu reda chiar culoarea reala.

3 comentarii:

  1. Esti maestra fripturilor!
    Am si eu condimentul (duh, H. pofticioasa) insa nu l-am folosit niciodata. O sa-i dau cep cu reteta ta :)
    Te pup.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Multumesc! Sigur o sa va placa condimentul.
    Te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  3. am facut mancarea si nu mia placut....

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...