vineri, 8 octombrie 2010

Piept de pui invaluit cu gulie la abur in jus de portocale cu vanilie

Aseara a mirosit la mine in casa a Craciun! De la jus-ul de portocale, in care se pune scortisoara si vanilie.
Mancarea-i destul de repede gata, cam 40-45 minute ii trebuie.
Gulia are un continut ridicat de vitamina C, asta se stie. Pregatiti-va totul astfel incat sa o puneti la abur imediat dupa ce ati taiat-o, daca sta taiata la aer isi pierde cam 50% din vitamine! Daca am mai si fierbe-o dupa aceea, am pierde si restul de 50% din vitamine. ☺ Prin "abureala" se duc doar ca. 15% din vitamine, deci suntem mai castigati cu metoda asta.

Pentru 4 persoane:
4 piepturi de pui
4 felii de sunca (poate fi cruda, eu am pus una coapta, mai multe felii pentru ca erau mici)
2-3 gulii (depinde de marimea lor)
1 portocala
100 g unt rece
1 rulou scortisoara
1 baton vanilie
100 ml vin alb
400 ml suc de portocale
ulei
sare, piper

Piepturile de pui se spala, usuca cu hartie de bucatarie, presara cu sare si piper si invelesc in feliile de sunca.
Batonul de vanilie se taie de-a lungul si se scoate maduva. In oala in care se vor pune la abur guliile se pune sucul de portocale si vinul, jumatate din maduva de vanile, batonul de vanilie si scortisoara si se pune la fiert.
 Guliile se curata si taie julien (merge foarte repede cu taietoarea Boerner), se pun in oala cu gauri pentru la aburi (sau in cos de bambus), presarand la sfarsit restul de maduva de vanilie. Se acopera oala cu capac.
Se curata portocala de coaja (cu cutitul, taind pana la carne), apoi se fileteaza. Fileurile de portocala se pun peste gulii.
Intr-o tigaie se infierbanta foarte putin ulei, se prajesc piepturile de pui pe toate partile pana au prins o culoare frumoasa, apoi se dau la cuptorul preincalzit (150°C).
Cand guliile sunt al dente (deci nu le lasam la abur pana sunt moi de tot), sunt gata. Se scoate scortisoara si batonul de vanilie din jus (cine doreste poate face acum un sos din jus adaugand amidon dizolvat in apa rece), i se adauga untul, se potriveste de gust cu sare si piper.
Carnea se scoate din cuptor si se serveste ori la bucata, ori taiata in felii cu legumele si jusul.
Eu am facut o salata verde amestecata cu radicchio la mancarea asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...