sâmbătă, 30 octombrie 2010

Gulas nemtesc de vita


Binenteles ca se poate si cu alte feluri de carne, dar original e cu carne de vita si facut in ceaun. Condimentele sunt intotdeauna usturoi, chimion, maghiran si coaja de lamaie. Amestecul asta se poate face si pune la pastrat amestecat cu unt (se tine bine in frigider cateva zile sau la congelator si mai mult).

Pentru 4 persoane
1 kg carne de vita (foarte bine se potriveste pulpa sau spata)
1 kg ceapa
2 linguri ulei
1 lingura bulion
1 l supa clara de carne (pui sau vita)
2 catei usturoi
1 lingurita chimion (intreg sau macinat, cum il aveti)
1 lingurita maghiran uscat
1/2 lingurita coaja rasa de lamaie netratata
1/2 lingura boia dulce de ardei
sare, piper de Cayenne (eu am pus Chipotle)

Carnea se curata de grasime si alte "impuritati" si se taie in cuburi de circa 3 cm. Ceapa se curata si taie pestisor sau toaca mic. Intr-un ceaun se infierbanta uleiul si se prajeste carnea pe toate partile la foc mijlociu, apoi se scoate din ceaun. Se caleste ceapa pana devine transparenta, apoi se adauga bulionul. Se pune carnea iar in ceaun si se toarna supa. Carnea trebuie sa fie acoperita cu lichid. Se acopera ceaunul cu un capac, dar nu de tot, sa ramana putin loc prin care sa poate iesi aburii. Se lasa pe foc foarte mic, atat cat sa nu fiarba, 4 ore. Dupa 2 1/2 ore se ia capacul de tot de pe ceaun.
Usturoiul se curata si se amesteca in mojar prima data cu sare, apoi cu chimionul si maghiranul. la sfarsit se adauga coaja de lamaie. Boiaua se amesteca cu putina apa. Cu 5 sau 10 minute inainte de a fi gata gulasul se adauga boiaua dizolvata si amestecul de condimente. La sfarsit de tot se sareaza si condimenteaza cu piperul de Cayenne.

6 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...