marți, 23 noiembrie 2010

Risotto (aici de amaranth) cu sfecla rosie


Arata atat de tare, ia ochii oricui! Si bag mana-n foc ca facut cu amaranth nu ghiceste nimeni ce se ascunde in mancarea asta. ☺ Binenteles ca se poate inlocui amaranthul cu quinoa, numai ca atunci nu mai arata asa bine. Sau cu orez de risotto, dar atunci pierde si din intensitatea culorii. E bun si cald, si rece. Se poate manca ca atare sau pe post de garnitura (mi-l inchipui foarte bine pe langa vanat).

1 sfecla rosie mai mare cruda
1 ceapa
1 ramura rozmarin
800 ml supa clara (eu am pus de vita ca de-asta am avut)
3 linguri ulei
300 g amaranth (sau quinoa)
150 ml vin alb sec
40 - 50 g parmezan sau grana sau alt cascaval maturat
sare, piper
30 g unt


Sfecla se curata de coaja si se taie in cubulete. Ceapa se toaca marunt. Rozmarinul se spala, scutura bine de apa, se iau acele de pe ramurica si se toaca si ele marunt. Amaranthul sau quinoa se spala bine in apa fierbinte, apoi se scurge. Supa se infierbanta.
Intr-o oala mare sau intr-un ceaun (merge si o tigaie mare) se infierbanta uleiul la foc mijlociu, se calesc in el cubuletele de sfecla si ceapa (simultan), apoi se adauga rozmarinul. Dupa vreo 2 minute se pune si amaranthul si se amesteca bine de tot, pana fiecare bobita este "invaluita" ☺ de putin ulei. Se stinge cu vinul, se amesteca. Cand vinul s-a evaporat, se toarna cu polonicul din supa fierbinte, numai atat cat amaranthul de-abia sa fie acoperit. Se lasa pe foc mic, fara capac, la fiert si se tot adauga supa cand cea din oala cu amaranthul s-a evaporat. Se amesteca din cand in cand.
Cand amaranthul e facut (dureaza circa 1/2 ora, dar e bine sa gustati), se ia oala/ceaunul de pe foc, se adauga parmezanul ras si untul, se amesteca, se potriveste de gust de sare si piper si se serveste.

Un comentariu:

  1. Uau, nu stiam ca se face asa ceva cu amaranth! Si eu sunt mare fana a acestei cereale Chiar am sa incerc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...