luni, 1 noiembrie 2010
Crema de mere cu foi de strudel caramelizate
Un desert de restaurant cu stele, e un candidat pentru masa festiva de Craciun. Daca-l fac atunci voi folosi condiment pentru turta dulce. Reteta-i cam lunga, dar e usor de facut si nici nu ia mult timp.
Este nevoie de un cuptor cu grill.
Pentru 4 persoane
Crema
25 g zahar
1/2 lingurita zahar vanilat
1 priza scortisoara macinata
2 mere
1 lingura unt
1/4 baton de vanilie
1 stea de anis
5 seminte (capsule) cardamon
1 fasie de coaja de portocala netratata
1 fasie de coaja de lamaie netratata
1 cl lichior de portocale (Grand Marnier, de ex.)
80 ml suc de portocale
30 g martipan
200 ml frisca lichida neindulcita
25 g zahar pudra
lingura foite de migdale
facultativ: lingura stafide inmuiate in rom (eu nu pun ca nu-mi plac stafidele)
Foile de strudel
1 - 2 foi de strudel (optional se pot folosi si de placinta, numai sa nu fie groase)
unt pentru uns tava si foile
zahar pudra pentru presarat pe foi
Perele si sosul
2 pere mici
1 - 2 linguri unt
3 - 4 linguri suc de pere
2 linguri dulceata de merisoare
Se amesteca zaharul cu zaharul vanilat si cu scortisoara. Merele se curata de coaja, se taie in 4, se curata de casuta cu seminte si se taie apoi in felii de 1 cm. Se fierb/prajesc intr-o tigaie cu untul si zaharul la foc mediu. Se adauga bucata de baton de vanilie spintecata si restul de condimente pentru crema. Se stinge cu lichiorul si sucul de mere, se da focul la foarte mic si se acopera tigaia cu un capac. Se lasa cam 20 minute pe foc, pana feliile de mere s-au inmuiat. Cand e gata se scot feliile de mere si se lasa la racit, iar din siropul format se pun 2 linguri deoparte.
Foitele de migdale se prajesc usor intr-o tigaie fara grasime.
Feliile de mar racite se fac piure (cu blenderul) impreuna cu sosul pus deoparte (cele 2 linguri) si martipanul. Frisca se bate cu zaharul pudra si se amesteca usor cu restul cremei si cu foitele de migdale racite. Cine pune si stafide, acum o face.
Foaia de strudel se intinde pe o suprafata curata si se taie cu o forma rotunda (merge si cu un pahar, dar trebuie de apasat mai tare) cu diametrul de 7 - 8 cm. Ne trebuie 12 rotocoale. Se unge cu un o tava de aragaz, se aseaza rotocoalele pe ea. Se incalzeste putin unt (treaba asta merge foarte bine si repede facuta la cuptorul cu microunde) si se ung cu pensula rotocoalele cu untul topit. Se presara zahar pudra pe deasupra si se dau la cuptor, la functia grill, pe sina cea mai de sus, 1 - 2 minute. Stati si le paziti pentru ca se ard foarte repede. Trebuie sa fie aurii, nu maro.
Perele se curata de coaja, se taie in 4, se curata de casuta cu seminte si se taie in felii. Se pun la prajit, la foc mediu, intr-o tigaie cu unt, 1 - 2 minute. Se stinge cu sucul de pere. Se adauga dulceata de merisoare, se stinge focul si se misca tigaia, astfel incat sa se amestece bine totul (nu se amesteca cu lingura sau altceva!).
Se pune crema de mere intre trei foi de strudel, alaturi se pun perele cu sosul de merisoare. Daca vreti, presarati cu zahar pudra chiar inainte de-a servi desertul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Imi place!Interesanta combinatia crocant-crema.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place ideea.
RăspundețiȘtergeresuper reteta
RăspundețiȘtergereMultumesc de comentariu si de vizita, abi!
RăspundețiȘtergere