miercuri, 22 decembrie 2010

Exista Mos Craciun? (fara reteta)

 Cu povestioara asta adevarata, care-mi place tare mult, va doresc un Craciun fericit!

Cu mai mult de 100 de ani in urma o fetita de 8 ani, Virginia O'Hanlon din New York, a trimis urmatoarea scrisoare cotidianului Sun:
Eu am opt ani. Cativa dintre prietenii mei spun ca nu exista Mos Craciun. Tata spune ca tot ce scrie in "Sun" este adevarat. Spuneti-mi, va rog, Mos Craciun exista cu adevarat?

Scrisoare asta a fost atat de importanta pentru redactorul sef Francis P.Church, incat a raspuns personal pe prima pagina a ziarului:
Draga Virginia, prietenii tai nu au dreptate. Ei cred numai ceea ce vad. Ei cred ca nu poate exista ceva, ce ei, cu sufletele lor mici, nu pot atinge.
Toate sufletele umane sunt mici, indiferent daca apartin copiilor sau oamenilor mari. In Univers se pierd ca o insecta minuscula. Mintea asta de furnica nu este in stare sa vada si sa priceapa adevarul. Da, Virginia, Mos Craciun exista.
Exista sigur asa cum exista dragoste si fidelitate. Pentru ca exista toate astea, viata noastra poate fi atat de senina si frumoasa. Cat de intunecat ar fi pe Pamant daca nu ar exista Mos Craciun! N-ar exista nici Virginia, nici credinta, nici poezie, nimic din lucrurile care fac viata suportabila.
Ar ramane numai o scanteie din toate lucrurile frumoase pe care le putem vedea. Dar lumina copilariei, care radiaza Lumea, s-ar stinge. Mos Craciun exista. Daca n-ar exista, n-ai mai putea crede nici in povesti. Binenteles ca l-ai putea ruga pe tatal tau sa trimita mai multi oameni sa-l prinda pe Mos Craciun. Si niciunul dintre ei nu l-ar vedea - dar ce ne spune asta?
Nimeni nu il vede pur si simplu. Dar asta nu ne demonstreaza absolut nimic.
Cele mai importante lucruri sunt invizibile. Zanele de exemplu, cand danseaza pe campiile Lunii. Cu toate astea ele exista.
Sa gandesti toate minunile, ca sa nu mai spun sa le si vezi, asta nu poate s-o faca nici cel mai destept om de pe Pamant. Orice ai vedea, nu vei vedea totul. Poti sa desfaci un caleidoscop si sa cauti minunatele figuri colorate din el.
Vei gasi niste cioburi din sticla colorata, nimic altceva. De ce? Pentru ca exista un voal care acopera lumea adevarata, un voal care nu poate fi rupt nici cu cea mai mare putere. Numai credinta si poezia si dragostea il pot ridica. Atunci se poate vedea frumusetea si minunatia din spatele lui. "Chiar este adevarat?" poti sa-ntrebi. Virginia, nimic pe Pamant nu este mai etern. Mos Craciun traieste si va trai permanent. Chiar in de zece ori zece mii de ani el va fi aici, sa implineasca copii ca tine si orice inima deschisa.

Craciun fericit, Virginia.
Al tau Francis P. Church

Nota: Corespondenta dintre Virginia O'Hanlon si Francis P. Church dateaza din 1897 si a fost publicata in perioada Craciunului, pe prima pagina, peste o jumatate de deceniu, pana in 1950, cand "Sun" nu a mai fost tiparit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...