sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Chili con carne


Iar o mancare la care exista o mie de retete si variante. Eu asa fac chili-ul de ani buni de zile, mai incerc din cand in cand o alta reteta, dar tot la asta ma intorc.

Pentru 6-8 portii
500 g fasole rosie uscata
1 bouquet garni (trei fire de patrunjel verde, o ramurica de cimbru, o foaie de dafin, toate stranse cu o sfoara de bucatarie sau puse intr-un saculet de panza. Daca cimbrul e uscat se inveleste intr-o foaie de praz)
1 ceapa impanata cu cateva cuisoare
4 linguri ulei
3 cepe mari
5 catei de usturoi
1 kg carne tocata de vita
piper
condiment pentru chili (din boia iute de ardei, chimion in cruce, ienibahar, toate macinate)
1 conserva mare de rosii fara pielita in suc propriu
ca. 2 l supa (sau 1 1/2l supa si 1/2l vin rosu)

Se pune fasolea la inmuiat, apoi se fierbe cu ceapa impanata, o lingurita de sare si cu bouquet garni-ul.
Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in uleiul incins intr-o tigaie sau oala mare, unde are loc tot chili-ul. Se adauga carnea tocata care se prajeste pana se face faramicioasa. Se sareaza, pipereaza, condimenteaza foarte bine, pana toata carnea pare invelita in condimente. Se adauga rosiile si sucul de rosii, se lasa cateva minute sa fiarba, apoi se adauga supa (sau supa si vinul).
Se acopera oala cu capac si se lasa la fiert 30 minute.
Se adauga fasolea fiarta, se mai lasa pe foc cam un sfert de ora, fara capac, gata.

Daca nu va place mancarea iute, puneti boia dulce de ardei. Se poate pune si boia dulce de ardei in mancare si servi chili-ul cu ardei iute proaspat. Eu il presar in farfurie cu fulgi de chipotle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...