joi, 13 ianuarie 2011
Iahnie montignaca de fasole
Traditionala iahnie de fasole...
In loc de patrunjel se potriveste foarte bine si verdeata de la fenicul, daca aveti asa ceva prin casa, folositi-o la aceasta mancare!
1 conserva mare de fasole alba fiarta (sau fierbeti cam 300 g fasole alba uscata, inmuiata peste noapte)
1 lingura ulei
3 cepe
2 ardei grasi sau kapia (mari)
1 conserva rosii decojite in suc propriu
1 lingura boia dulce de ardei
1 lingura otet
1 cana de espresso de vin sec (nu conteaza daca-i rosu sau alb)
2 capatani usturoi
1 lingurita sirop de agave
1 foaie dafin
cateva fire de tarhon (proaspat sau in otet)
sare, piper
1 legatura patrunjel verde
Fasolea se spala si se pune intr-o oalacu apa atat cat aproape s-o acopere si se da la foc mic.
Intr-o tigaie mai mare se infierbanta uleiul, se caleste in el ceapa tocata, apoi ardeii taiati bucatele mici. Se adauga rosiile din conserva cu tot cu suc si boiaua. Se amesteca, se lasa sa dea in foc, apoi se stinge cu vinul si otetul, apoi se lasa vreo 10 minute, la foc mic, la redus. Apoi se toarna peste fasole (care intre timp ar trebui sa fiarba molcom). Se adauga usturoiul tocat, tarhonul, siropul de agave, foaia de dafin, sare, piper. Se lasa pe foc vreo 20 de minute, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda. Cam cu 5 minute inainte de-a fi gata se toaca coditele de la patrunjel si se adauga, iar chiar la sfarsit frunzele tocate.
Se poate servi calda sau rece, ca aperitiv sau fel principal.
Chestiile alea mici si intunecate din poza sunt fulgi de chipotle (ardei iute afumat)
Eu de obicei o mananc simpla, dar pentru restul familiei prajesc carnaciori afumati separat. Acestia se pot praji si adauga iahniei cam cu un sfert de ora inainte de-a fi gata daca vreti.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu