miercuri, 14 octombrie 2009

Pachete cu si in vinete




reteta de origine turceasca

4 vinete lungi mai mari (cam 1,2 kg)
ulei de masline
2 catei de usturoi mai mari
1 ceapa
sare, piper
600g carne tocata
1 ou
50g telemea grasa
chimion in cruce macinat
1 lingurita rasa Pul biber (se poate inlocui cu ardei iute tocat marunt)
1 lingura menta tocata mic
1 lingura cimbru tocat marunt
2 linguri patrunjel verde tocat marunt

Pentru sos:
3 conserve à 400g rosii decojite
1 ceapa mare tocata mic
3-4 catei usturoi tocati marunt
2 linguri ulei de masline
sare, piper
facultativ: un ardei iute

Vinetele se taie de-a lungul in fasii subtiri (cel mai bine merge cu o masina de taiat. Daca n-aveti asa ceva, ascutiti bine cutitul inainte de-a va apuca de treaba). Partile laterale (alea cu multa coaja) se taie in cuburi. Daca vinetele sunt de-alea care lasa apa amara, le sarati si le lasati sa stea 1/2 ora, apoi le stergeti cu hartie de bucatarie. Cuburile se prajesc cam 5 minute in ulei, apoi se adauga ceapa si usturoiul taiate marunt. Se sareaza, pipereaza si se lasa la racit. Apoi se prajesc scurt (cam 3-4 minute de sarja) feliile de vinete. Se pot praji si fara ulei, intr-o tiganie de teflon sau, si mai bine, pe grillul electric teflonat. Se lasa si ele la racorit.
Se amesteca carnea tocata cu vinetele-cuburi, oul, condimentele, plantele, telemeaua sfaramata.
Daca aveti parte de vinete lungi, puneti cam patru felii in forma de stea (faceti prima data o cruce, apoi inca doua felii diagonal), in mijloc puneti o bomba formata cu mainile umede din umplutura de carne. Daca vinetele nu-s chiar lungi, faceti un fel de soare, toate feliile una peste alta in mijloc si le rasfirati spre margine (asa a trebuit sa fac eu) si fixati mijlocul cu o jumatate de scobitoare in cazul asta. Se fac pachetele care se fixeaza sus cu o scobitoare. Se poate pune in varf o rosie mica sau un ardei mic.
Se face sosul: se prajeste ceapa si usturoiul in ulei, se adauga rosiile cu tot cu suc, se faramiteaza in tigaie, se adauga si ardeiul iute tocat marunt, se sareaza, pipereaza si se lasa cam 10 minute la fiert. Se pune intr-o forma termorezistenta si se aseaza pachetele peste sos.
Eu n-am folosit ulei la prajitul feliilor de vinete, asa ca am uns cu un penson pachetele abia acum cu niste ulei.
Se da la cuptorul preincalzit (200°C) cam 40 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...