joi, 22 octombrie 2009

Gulas unguresc, pörkölt


Am gasit reteta asta pe-un site nemtesc, scrisa de un bucatar care a lucrat si in Ungaria. Dumnealui spunea ca asta-i reteta cea mai folosita in restaurantele unguresti. Eu nu am mai mancat de foarte mult timp un gulas in Ungaria, dar din amintiri il cred pe cuvant.

500 g carne de porc
4 cepe
5 catei usturoi
100 g bulion de rosii
1 lingurita supa instant
1 lingurita boia dulce de ardei
1 priza boia iute de ardei
1 priza piper
1 priza maghiran
2 prize chimion macinat (nu i se simte gustul!)
sare
sirop de lamaie
ulei de floarea soarelui

Se toaca ceapa si usturoiul si se pun intr-un bol. Se taie carnea in bucati mici care se pun si ele in bolul cu ceapa. Se amesteca totul, se sareaza si se stropeste cu putin sirop de lamaie (sau suc de lamaie cu putin suc de agave sau miere. Siropul asta nu se simte in mancare, are numai rolul de a fragezi carnea). Se acopera bolul cu un capac si se lasa la marinat o ora.
Dupa ce-a trecut ora se incinge uleiul intr-un ceaun sau o tigaie inalta si se prajeste carnea vreo 10 minute la foc mare. Se da apoi focul pe mijlociu si se mai lasa la prajit 15 minute.
Se adauga apoi 500 ml apa, o priza de chimion macinat si supa, se amesteca bine si se lasa la foc mic-mijlociu, fara capac, sa fiarba. Se amesteca din cand in cand. Dupa 40 minute apa ar trebui sa se fi evaporat.
Se amesteca 500 ml apa cu bulionul, boaiua dulce si iute, maghiranul, piperul, o priza de chimion si se toarna peste carne. Se reduce focul la mic, se acopera ceaunul cu capac si se mai lasa la fiert 30 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...