joi, 1 iulie 2010

Obatzda sau camembert frecat, facaluit

Caldura mare, monser! Vreme numai buna de stat in Biergarten, la un pahar de vorba. Apropo Biergarten (tradus mot à mot "gradina de bere"), stiti care sunt caracteristicile clasice ale unei astfel de "terase"? Terasa e umbrita de copaci, pe jos e pietris, mobilierul e din lemn (mese lungi si banci) si clientii isi pot aduce mancarea de-acasa, cumparand acolo numai bauturile.
O mancare care merge unsa la bere si este intalnita in toate Biergarten-urile din Bavaria este Obatzda, o pasta pe baza de camembert.
Zilele astea, fiind asa de cald, mi-a fost pofta de mancaruri care se gasesc in gradinile astea, deci si de Obatzda. Am facut doua feluri, unul ca de obicei, celalalt dupa o reteta mult laudata. Rezultatul? Papilelor mele gustative le-a placut mai mult reteta casei. ☺



1 ceapa mica
1/2 legatura ceapa verde de-aia f subtire (chive pe engl.)
250g camembert matur (sa fie moale, deci maturat)
1 lingura unt moale
1 lingura bere sau smantana (cu bere parca iese mai bun)
1 lingurita boia dulce
1 lingurita chimion intreg
piper negru
sare

Camembertul se curata in mare de coaja imediat dupa ce a fost scos din frigider (daca se inmoaie nu se mai poate face treaba asta asa usor) si se taie in bucatele. Se toaca ceapa foarte fin sau se da pe razatoare. Camembertul se faramiteaza cu o furculita si se amesteca cu celelalte ingrediente inafara de ceapa verde. Atentie cu sarea, cu cat camembertul este mai matur, cu atat este mai picant, deci cu atata este nevoie de mai putina sare. Se decoreaza cu ceapa verde.
Este bine de mancat in aceeasi zi in care a fost pregatit, altfel ceapa se amaraste. Daca vreti sa faceti Obatzda pentru peste o zi sau doua, e bine de calit ceapa taiata.
Se serveste cu covrigi Brezen (nu pentru montignaci), ridichi de luna sau ridiche alba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...