duminică, 6 iunie 2010

Tort buburuza

Un tort pe care l-am tot facut de ziua fiica-mii. Binenteles ca i se poate da si o fata mai serioasa, ornandu-l numai cu felii de capsune sus.



Blat:
3 oua
1 priza sare
90 g zahar
90 g faina
praf de copt

Crema:
250 g capsune
100 g martipan
80 g zahar pudra
30 g fistic macinat fin
1 lamaie netratata chimic
8 foite de gelatina
450 g iaurt nesmantanit (cu 10% grasime)
150g zahar
2 plicuri zahar vanilinat
facultativ: 4 cl lichior alb de cocos (eu nu prea pun pentru ca mananca si copii)
200 g frisca
3-4 linguri jeleu de gutui (eu inlocuiesc cu dulceata de capsune facuta de mine)

Decor:
500 g capsune
300 g frisca
1 plic intaritor de frisca
foite de migdale
2 bomboane Toffifee
2 sticksuri imbracate in ciocolata (la noi se numesc Mikado)
1 bucatica dintr-un sul de lemn dulce (de la Haribo; sunt si in pungile de Colorado)

Se preincalzeste cuptorul la 175°C.
Se despart ouale, albusele se bat cu sarea si o lingura de zahar. Galbenusele se bat 3-4 minute (cu mixerul)cu restul de zahar si cu 2 linguri de apa calduta. Se adauga la compozitia de galbenuse faina cernuta, praful de copt, apoi albusele.
Se toarna intr-o forma rotuna (forma unsa si tapetata cu faina), se da la cuptorul preincalzit si se lasa la copt ca. 25 minute. Se lasa la racit dupa aceea.
Pentru crema se curata capsunele si se taie in patru (sau in opt daca sunt mai mari). Martipanul se amesteca cu zaharul pudra si cu fisticul. Se intinde foaie si se fac doua rotunduri la dimensiunea blatului (cel mai bine merge cand se pune martipanul intre doua bucati de folie de plastic).
Se stoarce lamaia, gelatina se inmoaie. Se amesteca iaurtul cu zaharul, zaharul vanilinat, zeama de lamaie si lichiorul. Gelatina se incalzeste pana se desface, se pun doua linguri de iaurt in ea, apoi se amesteca cu toata crema. Frisca se bate si se adauga si ea la crema. Si capsunele.
Se taie blatul in doua. Jeleul sau dulceata se fierbe scurt si se unge partea blatului cu taietura cu jeleu, apoi se pune rotundul de marzipan pe blat.
Blatul de jos se pune deja pe platoul (farfuria) de servit torul si se pune iar inelul de la forma de copt pe el (sau, ma rog, alt inel cu circumferinta blatului). Se toarna crema peste blat, se pune peste blatul al doilea (cu marzipanul spre crema) si se da la frigider macar patru ore.
Se scoate de la frigider si se imbraca in frisca, marginea se presara cu foitele de migdale usor prajite (fara ulei). Se decoreaza cu capsunele si celelalte ingrediente ca in poza. Nu puneti ochii decat inainte de-a fi servit ca altfel se apuca de plans cu lacrimi maronii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...