Léa Linster este o bucateasa luxemburgheza foarte simpatica si foarte buna in domeniul ei.
Tortul asta a fost clasat de d-ra kalua (care este foarte critica) ca cel mai bun posibil din categoria lui. Sosul este foarte racoritor, asta e un cheesecake de vara.
Data viitoare voi face cantitatea dubla de umplutura.
Blat
1 ou
100 g biscuiti cu unt
100 g biscuiti Spekulatius
100 g unt
Umplutura
100 g frisca lichida neindulcita
100 g albus de oua (asta-i cam 3 albuse de la 3 oua mijlocii inspre mari)
75 g zahar
3 foi gelatina
300 g branza-crema (Philadelphia)
putin lapte
1 ou
sucul de la 2 lamai
150 g zahar pudra
100 g unt la temperatura camerei
Biscuitii se faramiteaza (eu fac treaba asta pe tava de la cuptor acoperita cu hartie de copt, cam 8 biscuiti deodata si tot asa pe rand), faramiturile foarte fine se pun intr-un bol si se amesteca foarte bine cu oul si cu untul. Nu mai este nevoie de alte ingrediente pentru ca biscuitii Spekulatius sunt foarte aromati, au si scortisoara, si alte condimente. Aluatul se pune pe hartia de copt din tava, se intinde cu sucitorul intr-o forma cat de cat rotunda. Lea Linster zice sa-l coacem asa, eu am taiat aluatul cu inelul de tort pe care l-am folosit apoi la intarirea umpluturii, ca sa am de la bun inceput forma dorita. Se poate intinde si coace si pe fundul formei rotunde de tort, fiecare face cum crede ca-i mai bine si usor. Se da la cuptorul preincalzit (150°C) 15-20 minute. Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa la racit. Daca nu are forma rotunda dorita, taiati-l acum cu cu forma in care se va face tortul.
Se bate frisca intr-un bol. In alt bol se bat albusurile cu zaharul. Gelatina se inmoaie in apa foarte rece, apoi se infierbanta pe foc cu niste lapte cald, cand s-a dizolvat se amesteca bine cu branza. Apoi se adauga frisca si albusurile batute, amestecand usor compozitia.
Blatul se aseaza pe platoul pe care vreti sa serviti tortul, apoi se pune in jurul lui inelul de tort (poate fi cel de la forma rotunda de copt) si se toarna umplutura pe deasupra. Se da la frigider cel putin doua ore.
Pentru sos se bate bine oul. Sucul de lamaie se fierbe impreuna cu zaharul pudra si se lasa pe foc mic-mijlociu la redus, amestecand tot timpul. La sfarsit se adauga untul si oul batut. Se lasa la racit.
Tortul se poate orna cu frisca.
Inainte de-a servi tortul turnati putin din sos peste tort (atentie ca se intinde si curge, deci nu prea mult), restul il puneti in farfurii, pe langa fiecare felie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu