marți, 1 aprilie 2014

Hummus dupa Ottolenghi, in sfarsit asa matasos ca la cel mai bun restaurant libanez


Pentru Irina mea draga

Posed toate cele 3 carti de bucate ale lui Ottolenghi si sunt la fel de incantata de ele ca la inceput. Tot dupa el faceam si hummusul, numai ca in carte descrie altfel procesul decat online si numai dupa reteta lui mi-a iesit pasta asta exact cum trebuie. Are mai multe lucruri pe care le face altfel decat restul, asta o fi secretul. Nu ma mai intind cu vorba, zic reteta.

250 g naut uscat
1 lingurita bicarbonat de sodiu
cam 150 g tahini (aici este reteta de tahini facut in casa), Ottolenghi spune 270, ceea ce mie mi se pare foarte mult si deloc necesar
4 linguri suc de lamaie
4 catei usturoi
100 ml apa foarte rece (Ottolenghi spune ice water)
1 lingurita sare

Nautul se pune la inmuiat peste noapte. A doua zi se arunca apa in care s-au inmuiat si se strecoara bine de ea. Intr-o oala mare (cu fundul cu diametru mare) se pune nautul si bicarbonatul si, la foc mare si amestecand continuu, se "prajeste" nautul. Pret de 3 minute. Se adauga apoi apa si cand incepe sa fiarba se reduce focul. Se spumuieste nautul si se fierbe pana-i gata. Cand e gata? Cand se sfarama intre degete. Deci nu cand se face pasta intre degete, ci se sfarama numai. In orice caz mai moi decat nautul la conserva.
Cand sunt gata se varsa apa in care au fiert. Nota mea: pana la Ottolenghi mai toata lumea zice ca apa asta sa fie pastrata si sa se subtieze hummusul cu ea. Parerea mea este ca apa asta, fiind plina si de "amidon" din naut, il intareste de fapt. Nu imediat, ci dupa ce sta ceva timp.
Se pun in blender toate ingredientele inafara de apa rece si se fac pasta. Se adauga si apa (poate trebuie ceva mai mult decat cei 100 ml, eu pun dupa ochi si mai adaug daca mi se pare ca mai este nevoie de ea). Consistenta trebuie sa fie o idee mai subtire decat vreti sa fie hummusul final.
Apa asta super-rece face minuni! Mai lasati sa mearga blenderul cateva minute si gata-i bunatatea!
Lasati hummusul sa traga vreo jumatate de ora, abia atunci ajunge si ramane la consistenta finala.

Poza numai cu hummusul asta nu am apucat sa fac, aici  se poate admira in hummus Kawarma (cu carne tocata). Intre timp am pus la inceputul topicului si poze cu hummus simplu, una cu blitz, una fara.

 Si mai trebuie sa spun ca arabii mananca hummus la mai orice. Binenteles cu lipie arabeasca, asta folosita in loc de tacam. ☺

6 comentarii:

  1. Buna Kalua,
    De o saptamana citesc blogul tau si deja in sertarul meu din bucatarie s-au adunat mai multe retete. De abia astept sa vina week-endul sa ma apuc de treaba. Incep dupa-masa cu hummus si tahini dupa reteta ta. Maine continui cu varza anatolica, iar duminica cred ca voi pregati tzatziki. Ma bucur ca datorita tie am aflat si eu de Ottolenghi. Mi-am comandat si ulei de susan. Planuiesc sa-mi cumpar si un blender mai bun, ca vreau neaparat sa fac falafel.

    Irene

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti plac retetele, Irene. Mi-ai facut pofta de tzatziki, cred ca fac si eu in weekend. ☺
    Un blender bun e o comoara la casa omului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc din inima pentru gandul bun si reteta iscusita! Te iubesc, ce mai!!! :))Muuuult de tot!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu pe tine, si eu pe tine! ☺

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc pentru tot Dr. Makha! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să completeze actele de divorț și lucrurile sunt mult mai bine acum. După cum ați spus, întregul proces de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care crea probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu, iar acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață tuturor celor care se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , puteți contacta Dr Makha pe WhatsApp +1(815)564-3618
    Ea este pricepută cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vrajă frumoasă
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA vindecă magia
    * Casino Cave
    * S-au eliminat pesterile blestemate
    * Vraja de protecție
    * magie la loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    E-mail: makharituals@gmail.com
    Whatsapp +1(815)564-3618

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...