duminică, 21 octombrie 2012

Strudel bavarez (al buncii de la Grafing) cu mere


Nu, n-am avut vreodata o bunica in Grafing, e vorba de bunica prietenei mele Christine, iar Grafing e un orasel langa München. Christine are ceva peste 50 de ani, deci reteta asta are pe putin 100 de ani pe cocoasa. Tare imi plac retetele traditionale in general, iar asta e fara doar si poate un keeper: aluatul e foarte simplu de facut, se intinde cu sucitorul (la strudelul vienez trebuie intins cu mana, unui incepator nu-i reuseste treaba asta din prima oricat ar fi de atent), nu-i lipicios, strudelul nu-i prea dulce si-i bun, bun, bun. Traditional se serveste cald cu sos de vanilie.

Pentru 2 bucati
250 - 300 g faina
1 priza sare
1 ou
1 lingura ulei
100 ml apa calduta
200 g crème fraiche (aici smantana asta are cel putin 30% grasimi)
250 g Quark (cu 20% grasimi)
1 kg mere
scortisoara
2 linguri zahar
200 ml frisca lichida neindulcita

Se curata merele de coaja, se taie in sferuri, se curata de casuta si se taie in felii. Se pun intr-un bol si se amesteca cu scortisoara si zaharul.
Din faina, sare, ou, ulei si apa se face un aluat. Aluatul se imparte in 2. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul (nu trebuie sa presarati faina acolo unde-l intindeti, n-are nevoie) subtire, dar nu foarte subtire. Se amesteca quarkul cu crème fraiche si se intinde pe aluat. Se pun merele pe deasupra si se ruleaza totul. Strudelele se pun intr-o forma termorezistenta mai inalta unsa cu unt. Se dau la cuptorul preincalzit (160°C) cel putin 60 minute. Dupa 30 minute se toarna frisca peste strudele si se coace mai departe. E gata cand a prins o culoare aurie.


2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...