duminică, 8 noiembrie 2009

Amuse gueules: pietre de domino, stele cu scortisoara, praline de pateu



Pietre de domino

Blatul
½ lingura seminte intregi de coriandru
2oua
1 lingura zahar
Piper alb, sare
1 lingura ulei de masline
60 g faina alba
Mustar iute de caise (sau de smochine)
Se preincalzeste cuptorul la 175°C (160°V convectie) si se pune o hartie de copt pe o tava (30x25 cm).
Se prajesc usor semintele de coriandru intr-o tigaie fara grasime, apoi se zdrobesc in mojar. Ouale, zaharul, sarea, piperul si coriandrul se bat bine pe bain Marie (cam 6 minute, pana se formeaza o crema groasa). Se ia de pe apa si se mai bate putin si incet la rece. Se adauga uleiul, cu stropul. Apoi se presara faina pe deasupra si se incorporeaza foarte usor.
Se intinde aluatul intr-un strat subtire pet ava si se da la cuptor, pe sina a doua de jos, 10-12 minute. Se scoate apoi din cuptor, se lasa la racit, apoi se rastoarna, se trage foaia de copt de pe blat. Se unge cu mustar.

Crema
1 avocado copt
Sucul unei limete
100g branza cremoasa de capra
100ml frisca lichida neindulcita
3 foi de gelatina
1 ardei iute
1 fir de citronella (lemongrass)
100 ml vin alb
1 lingurita ulei de floarea soarelui

Ardeiul iute se curata de cotor si seminte si se injumatateste. Se caleste usor in putin ulei. Se adauga citronella, se stinge cu vinul si se lasa la redus. Se lasa la racit, se scoate ardeiul iute si firul de citronella.
Avocado se curata de coaja si sambure, se stropeste bine cu sucul limetei si se face piure. Se adauga branza de capra si reductia de vin. Se inmoaie gelatina, se stoarce de apa si se pune si ea in crema. Frisca se bate tare si se adauga. Crema se unge pe blatul cu mustar si se da la rece, la intarit.
Se poate servi pur, taiat in cubulete, sau cubuletele se pot glazura cu un fond puternic din sos de soia, balsamico, supa concentrata, totul legat cu putina gelatina (asa am facut eu).

„Stele cu scortisoara“ picante

4-6 felii de Pumpernickel
1 conserva (400 g) naut fiert, scurs bine
Sare, piper, zahar
1-2 lingurita scortisoara macinata
(depinde de cat de tare vreti sa fie nota acestui condiment)
½ lingurita seminte de anason
1 lingura ulei de masline
Tabasco sau piper de Cayenne
200 ml frisca lichida neindulcita
2-3 foi de gelatina (eventual)
100 g smantana groasa (cu cel putin 20% grasime)
Se infierbanta uleiul si se prajesc semintele de anson in el. Se adauga nautul, apoi 100 ml frsica lichida, se sareaza, pipereaza, presara o priza de zahar si o lingurita de scortisoara. Apoi se potriveste de gust si cu piperul de Cayenne sauTabasco. Se lasa ceva la redus, apoi se ia de pe aragaz si se lasa la racit. Se face in blender o crema foarte fina, adaugand frisca daca este necesar. Depinzand de consistenta cremei, adaugati sau nu gelatin (crema trebuie sa fie mai solida). Potriviti iar totul de gust cu condimente. Gustul de scortisoara trebuie sa se simta.
Se intind feliile de paine una langa alta si se ung intr-un start gros cu crema de naut. Pe deasupra se ung cu smantana groasa (care trebuie sa fie racita bine). Daca smantana nu e destul de groasa ca sa ramana in forma, intariti-o cu niste gelatina. Se da totul la frigider cateva ore.
Se taie cu o forma de fursecuri in forma de stea.

Praline de pateu

250 g ficat de pasare
15 g unt
1 ramurica de cimbru
Sare, piper, ¼ lingurita piper de Sichuan, miere
50 ml vin de Porto
25 ml frisca lichida neindulcita
1 foaie de gelatina
125 ml frisca neindulcita batuta
Turta dulce, piper rosu

Se curata ficatul, se taie in bucati si se pune la marinat cateva ore in vinul de Porto. Se scurge bine de vin (acesta se strange intr-o cana). Se infierbanta usor untul intr-o tigaie, se adauga cimbrul, apoi ficatul. Se acopera cu capac si se lasa 15 minute la prajit.
Intr-un bol mic se amesteca sarea, piperul, piperul de Sichuan cu 1 lingurita de miere.
Se ia capacul de pe tigaie, se stinge cu vinul de Porto, se lasa la redus, apoi se toarna 25 ml frisca lichida, iar se reduce putin. Se adauga condimentele, apoi se face din totul un piure foarte fin (prima data cu blenderul, apoi se trece printr-o sita sau strecuratoare fina). Gelatina se inmoaie, scurge de apa si amesteca cu putin pateu incalzit, apoi se amesteca cu tot pateul. Se adauga si frisca batuta si se da totul peste noapte la rece.
Se iau bile cu instrumenrul de decorat pentru asa ceva din masa si se dau printr-un amestec de faramaturi de turta dulce amestecate cu piper rosu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...