sâmbătă, 24 august 2013

Falafel, chiftelute din naut, dupa Ottolenghi cu sos de tahin (tahina, tahini)



Suntem mari amatori de mancare orientala si am mancat falafel si in tarile unde-i acasa, si-ntr-o gramada de restaurante cu profil oriental. Cele mai bune au fost cele mancate in restaurantul hotelului Hilton din Luxor, de vis, nemaipomenite! Pozele de mai sus sunt ale acelor minunatii (in prima poza falafel, sos de tahin, ful Medammas (un fel de iahnie de fasole arabeasca) si lamaie invelita in tifon. Am vorbit cu bucatarul de acolo (un domn mai in varsta, arab, dar care a lucrat si in mai multe restaurante din Europa), foloseste naut si bobi si-n rest nu mai stiu ce le facea de ieseau atat de bune, o fi talentul lui. Am incercat si eu o gramada de retete de falafel, pana la urma asta a lui Ottolenghi m-a convins (dar, din pacate, asa bune ca alea din Luxor nu-mi ies).
Cantitatile nu le respect, cu timpul pune toate lumea toate celea dupa ochi si gust.

250 g naut uscat
1 ceapa
2 catei usturoi
1 legatura patrunjel verde
2 legatura mare coriandru verde
coaja rasa de la 1 lamaie netratata
1/4lingurita piper de Cayenne
1 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita chimion in cruce (cumin) macinat
1/2 lingurita cardamon macinat
1/2 lingurita praf de copt (eu pun bicarbonat)
2 linguri faina de naut (se poate folosi si faina alba)
3 linguri apa
sare
vreo 750 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit

Se pune nautul la inmuiat, cel mai bine peste noapte. Apoi se da prin blender (eu fac treaba asta in portii, nu totul deodata) cu ceapa, usturoiul si verdeata. Trebuie macinat mic, dar in orice caz nu facut aproape pasta. Mie, drept sa spun, imi place cand raman si niste faramite mai mari. Se pune intr-un bol si se amesteca cu restul de ingrediente. Ca sa se obtina consistenta dorita cel mai bine e de incercat de facut o biluta, sa se vada daca nu se desface. Daca se desface ca-i prea uscat, mai adaugati un pic de apa. Eu lucrez cu apa si faina de naut pana mi se pare consistenta buna. Se lasa cel putin jumatate de ora sa se odihneasca, apoi se formeaza bile cu mainile ude si se prajesc in ulei infierbantat la foc mijlociu. Se scot din ulei si se pun la scurs pe hartie de bucatarie.


Sos de tahin
250 g iaurt (daca se poate cu 10% grasimi, de-ala grecesc, de ex.)
3 linguri cu varf tahini
2 catei usturoi ori tocati marunt, ori frecati in piulita cu sare
sucul de la 1/2 lamaie mare
sare
facultativ: putin ulei de masline

Se amesteca toate ingredientele si gata-i sosul. E de preferat de gustat si mai adaugati ori tahini, ori zeama de lamaie, ori usturoi, pana vi se pare voua numai bun.
Se serveste la falafel.
Si acum am realizat ca nu am nicio poza cu sosul. :(

2 comentarii:

  1. Buna Kalua,
    Ce blender folosesti pentru falafel? blenderul meu nu a tocat nautul, desi am introdus cantitati mici. Ca sa nu arunc compozitia, am pus-o intr-o tava de chec si a iesit un fel de drob

    Irene

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Irene,
    imi pare rau ca n-ai avut succes. :(
    Eu am un blender micut pentru treburi dintr-astea, il iubesc! Asta-i: http://www.wik.de/kuechengeraete.html?&scategory=11&L=1
    Cu blenderul mare (momentan am un Philips) nu ma descurc nici eu cu nautul.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...