duminică, 25 noiembrie 2012

Chicken and rice african: pui cu sos la garnitura de orez


O mancare cica specifica Africii, un fel de curry african, de gasit mai in fiecare tara de acolo. Ma gandesc eu ca mai putin astea arabesti. Oricum, a venit frigul, corpurile familiei mele cere mancare cu sos. Asta a fost o surpriza foarte, foarte placuta. Eu am folosit piept de curcan in loc de cel de pui pentru ca-l aveam deja cumparat.
Ah, cica reteta asta e specifica Ghanei si in original e foarte iute. Eu n-am pus deloc ardei iuti in ea, ci am presarat-o cand era in farfurie cu fulgi de chipotle (pe care-i iubesc!).

Pentru 5 portii mari sau vreo 6 - 7 normale
800 g piept de pui (sau curcan)
sare, piper
boia dulce de ardei
praf de curry
1 ardei iute (facultativ)
4 catei usturoi
2 cepe
2 ardei grasi mari, rosii daca se poate
400 ml suc de portocale
1 conserva de lapte de cocos
10 linguri sos de soia
ulei

Carnea se taie in fasii si se pune cateva ore la marinat in sucul de portocale amestecat cu sosul de soia si 2 catei de usturoi tocati marunt. Dupa cele cateva ore se toaca si ceapa si restul de usturoi marunt, ardeiul se curata de cotor si se taie si el in bucatele. Carnea se scoate din marinada, se sterge un pic cu hartie de bucatarie si se sareaza, da prin multa boia si ceva praf de curry.
Intr-o tigaie de incinge la foc mediu putin ulei, se rumeneste ceapa si usturoiul, apoi se prajesc feliile de carne. Daca nu incap bine toate in tigaie, prajiti-le pe rand (eu asa am facut).Cand carnea e aurie se pun bucatelele de ardei, ardeiul iute curatat si maruntit, marinada in care a stat carnea si jumatate din laptele de cocos. Se lasa vreo 20 - 30 minute, pe foc mic si fara capac, sa-si vada de treaba. La sfarsit se adauga restul de lapte de cocos, se potriveste de gust cu sare si piper, se lasa sa mai dea un clocot si gata-i. Daca sosul e prea gros, mai adaugati putina apa.
Se serveste cu orez simplu (eu am folosit basmati integral si-am mancat cu muraturi)

4 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...