E de poveste puiul facut asa, cu aromele de condimente alaturi de-un gust fin acrisor de la lamaie si sumach si nici nu-i multa munca la el. Din pacate nu-i asa aratos, dar e asa de bun incat eu una am zis ca nu mai fac altfel de pui la cuptor, na! Reteta e din Ottolenghi: The Cookbook, o carte de bucate pe care o recomand tuturor. Sumach (sumac) se gaseste la magazinele alimentare turcesti sau arabesti. Za'atarul e mai complicat de gasit, eu in ditamai Münchenul il gasesc intr-un singur loc. Sau online. Oricum ambele mi se par niste condimente care merita avute in casa.
L-am servit cu kosheri (orez cu linte si fidea, un sos usor iute si salata asortata maruntita) si un sos un pic iute de rosii, mi se pare o nebunie combinatia. Binenteles ca vor urma si retetele astea.
Pentru 4-6 persoane
1 pui taiat in 4 bucati (2 cu piept si aripa si cele 2 copane)
2 cepe rosii taiate in felii subtiri
2 catei usturoi zdrobiti
4 linguri ulei de masline
1 1/2 lingurita ienibahar macinat (eu nu-l macin, ci toc proaspat boabele in piulita)
1 lingurita scortisoara macinata
1 lingura Sumach
1 lamaie cu tot cu coaja (daca se poate netratata chimic) taiata in felii subtiri
200 ml supa de gaina (daca aveti, daca nu, atunci apa)
1 1/2 lingurita sare
1 lingurita piper negru macinat proaspat
2 linguri za'atar
20 g unt
50 g seminte de pin
patrunjel verde
Intr-un bol mare se pun bucatile de pui, peste ele ceapa, usturoiul, uleiul, condimentele inafara de za'atar, lamaia, supa, sarea, piperul si amestecati bine totul. Cel mai bine cu mana. Acoperiti bolul cu un capac sau folie de plastic si-l dati la frigider peste noapte. Sau, ma rog, macar cateva ore acolo.
Cand e sa-l facem (puiul), se imprastie continutul bolului pe-o tava de aragaz, astfel incat bucatile de pui sa nu se atinga intre ele si sa fie cu pileea in sus. Se presara cu za'atar si se da la cuptorul preincalzit (200°C), vreo 30 - 40 minute, pana cand pielea a prins o culoare frumoasa si carnea e facuta.
Cat puiul e in cuptor se topeste untul intr-o tigaita si se prajesc in el semintele de pin cu o priza de sare. Treaba asta se face la foc mediu si tot amestecand. Cand semintele au prins o culoare aurie, sunt gata, se pun pe hartie de bucatarie, sa lase in ea grasimea de care nu mai au nevoie.
Bucatile de pui cu tot cu sos si ceapa si lamaie se portioneaza pe farfurii sau se pun toate pe-un platou, se presara cu patrunjel verde tocat si semintele de pin. Se mai poate turna (cu picatura!) niste ulei de masline pe el, presara inca o data sumach si/sau za'atar.
Am uitat de patrunjel (aveam musafiri si graba a fost cam mare)
suna foarte bine , iubesc zatarul asa ca reteta se va executa curand
RăspundețiȘtergere