marți, 27 august 2013

Zwetschgendatschi 2: prajitura cu prune si faramaturi


Drept sa spun, mie-mi place mai mult Zwetschgendatschi nr. 1, dar numarul doi, prajitura facuta dupa reteta asta, face de-a dreptul furori. Dupa ce-am dus o tava la serviciu, sunt rugata s-o fac neaparat pe asta cand avem vreun motiv de sarbatoare toamna si se topeste aproape instantaneu. Cred ca dac-as duce 3 tavi, si alea s-ar duce repede. ☺

Aluatul
125 ml lapte
20 g drojdie proaspata (binenteles ca se poate folosi si uscata)
300 g faina alba
50 g zahar
2 galbenusuri
1 lingura amaretto (eu mai folosesc cateodata kruskovac, lichior clar de pere)
1 priza sare
50 g unt moale
coaja rasa de la 1 lamaie netratata

"Umplutura"
1 1/2 - 2 kg prune
50 g pesmet de biscuiti sau piscoturi (eu il fac din savoiardi)
50 g zahar
1/2 lingurita scortisoara

Faramiturile
125 g faina alba
90 g zahar
1 lingura zahar vanilat
100 g unt topit
1 priza sare
1 priza scortisoara
75 g foite de migdale

pentru uns si tapetat tava
unt
faina

Aluatul: se incalzeste laptele la vreo 30°C intr-un bol mic, se faramiteaza drojdia in el. Se amesteca intr-un bol mai mare cu toate celelalte ingrediente inafara de unt. Se framanta cu mana sau cu robotul. Se adauga si untul si se mai framanta cateva minute, pana devine elastic. Se formeaza o bila mare din el, se pune in bol si se acopera cu folie de palstic. Se da la crescut intr-un loc cald 30 minute.
O tava de aragaz se unge bine cu unt si se tapeteaza cu faina. Aluatul crescut se intinde ori direct in tava, ori pe blat si apoi se transfera pe tava. Se trag marginile in sus pe laturile tavii. Aluatul se inteapa din loc in loc cu furculita.
Peste aluat se presara pesmetul din biscuiti (eu zdrobesc savoiardi in piulita).
Prunele se spala, sterg, injumatatesc, li se scoate samburele. Fiecare jumatate se mai taie in doua, dar nu de tot, ci sa mai ramana numai in mijloc la un loc. Se pun si prunele pe aluat, foarte aproape una de alta. Se amesteca zaharul cu scortisoara si se presara peste prune.
Pentru faramituri se amesteca cu degetele faina cu zaharul, zarul vanilat, untul topit, sarea si scortisoara. Nu se face un aluat din ele, ci faramituri. Sea aduga si foitele de migdale. Se presara faramiturile peste prune.
Se da la cuptorul preincalzit (175°C) 30 - 40 minute, pana cand faramiturile au prins o culoare aurie. Se taie in bucati dupa ce s-a racit putin.
Foarte bine se potriveste la el frisca batuta neindulcita.

3 comentarii:

  1. Mmmm...simpla dar ce bunaaaa...am salivat citind amindoua Zwet...aaa...variantele!...am notat-o!daca gasesc prune o s-o incerc...

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  2. Liebe Kalua,
    ich habe bei der Kaltmamsell heute Ihren link zu den Fashionistas gefunden. So eine Freude, es war ein richtiger Sauerstofftornado imn Hirn. Ganz vielen Dank, ich schwebe jetzt aufgemuntert von hinnen!!! (Ist diese Sprache Rumänisch?) Sehr herzliche Grüße aus München.

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  3. Hallo lihabiboun,
    es freut mich sehr, dass Ihnen den Film gefallen hat, ich fand ihn auch... fabulous! ☺
    Ja, dieser Blog ist auf rumänisch, mich hat aber Bayern seit mehr als 2 Jahrenzehnten adoptiert, worauf ich sehr stolz bin! Und froh.
    Ich wünsche uns, dass wir wie die Damen im Film werden. Herzliche Grüße aus Feldkirchen (das bei München)

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