sâmbătă, 26 iunie 2010

Liptauer sau branza frecata

Liptauerul inseamna pentru mine Austria. Viena de fapt. Este imposibil sa nu ma gandesc la un Heurigen (o crasma in care se bea vin in Viena) cand vad branza asta.
De austrieci imprumutata de la unguri, in timpul Imperiului Austro-Ungar, a ajuns una dintre bunataturile lor specifice.
Numele vine de fapt din Slovacia, de la regiunea Liptov, care pe germana se cheama Liptau. Binenteles ca si in Slovacia branza asta frecata este la ea acasa.
O reteta stas nu exista, fiecare gospodina sau Heuriger au felul lor de a o face. Traditional (eu o numesc varianta taraneasca) se face din branza proaspata (de oi, dar de unde, ca asa ceva nu se prea mai gaseste de cumparat), frecata cu unt, multa boia de ardei (asta-i da culoarea specifica), chimion, piper si ceapa data pe razatoare scursa bine. Daca branza e de oi e de obicei sarata, de-aia nu se mai adauga sare. De-a lungul anilor lumea a mai tot adaugat ce i s-a parut ca se potriveste: bere, capere maruntite, pasta de sardele (ansoa), castraveti murati taiati foarte mic, mustar, crème fraiche, usturoi, patrunjel.
Se mananca pe paine (intermediara sau neagra sau covrigi Brezel; parerea mea este ca se potriveste mult mai bine pe paine neagra, cu un gust mai puternic) sau ca dip pentru sticksuri.




Liptauer cum il fac eu de obicei
250 g branza proaspata de vaci (sau quark), daca este timp la dispozitie scursa bine de zer
50-75 g unt moale
1 ceapa rosie taiata marunt de tot
1 castravete murat mai mare taiat si el foarte marunt
2 linguri boia dulce de ardei (pun atata boia pana ajung la culoarea dorita)
1 lingurita pasta de ansoa (sardele)
2-3 linguri capere maruntite
sare, piper
ceapa verde mica de presarat pe deasupra

Seamesteca foarte bine branza cu untul, pana devin o pasta, apoi se adauga pe rand celelalte ingrediente. La sfarsit se presara ceapa verde mica.

23 de comentarii:

  1. interesanta reteta,buna ca aperitiv:)

    RăspundețiȘtergere
  2. E buna si pentru la iarba verde. Saptamana viitoare sper sa fac ceva asemanator pe baza de camembert si sa postez reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Musai sa incerc si eu reteta asta!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...