sâmbătă, 2 octombrie 2010

Garnitura clasica la snitel vienez si chiftelute: salata bavareza de cartofi

Ati stiut ca piureul de cartofi este de neacceptat langa un snitel vienez?☺ O "pasta" nu are ce cauta langa bucata de carne facuta pané, strica bunatatea de crusta cand se amesteca cu piureul in gura. Spun vienezii si cunoscatorii. Garnitura clasica e salata de cartofi fara maioneza, de obicei cu castravete proaspat in ea. Se pot pune, in functie de sezon, si felii de ridichi, escariol (indivie, scarola, escarole, o salata de toamna tarzie si iarna) sau castraveti murati. Se poate lasa si simpla, fara adaosuri.
Reteta asta e din mosi-stramosi, eu am preluat-o de la bunica domnului kalua si de ceva timp i-am dat doar un mic touch contemporan cu untul prajit la sfarsit.
Important: cartofii nu au voie sa fie fainosi, trebuie sa fie din aia tari (hard boiling, firm potatoes, waxy). In general astia trebuie folositi la salatele de cartofi.

1 kg cartofi pentru salata
1/2 lingura chimion (nu se pune in salata, numai la fiert cartofii)
1 castravete de salata (de-ala lung)
2-4 cepe esalota (depinde de marime) sau 1 ceapa normala
300 ml supa de carne (instant)
2-3 linguri otet
2-3 linguri ulei (eu pun de masline)
facultativ: 1 lingura mustar
sare, piper, o priza de zahar
verdeata: patrunjel verde tocat sai leustean verde tocat sau ceapa ciorii tocata

Cartofii se fierb in coaja in apa foarte bine sarata in care s-a pus si chimionul, se curata cat inca sunt calzi, se taie felii si se pun intr-un castron. Ceapa se toaca marunt si se adauga cartofilor impreuna cu sare, piper, zahar, otet, mustar si ulei. Supa se infierbanta si se toarna peste salata Se amesteca si se lasa sa traga macar 2 ore. Inainte de a o servi se curata castravetele, se taie in felii f subtiri si se adauga si ei. Se potriveste de gust cu zahar, sare, piper, otet si ulei sau unt prajit (pentru unt prajit vezi aici).

 Cu castravete, ridichi si presarata cu ceapa ciorii

Cu salata escariol

Numai cu castraveti

14 comentarii:

  1. Mda, nu ştiu de unde ai scos-o pe asta. De mic mănânc piure cu şniţel, că aşa se mănâncă în Ardeal. Acum trăiesc în sudul Germaniei şi am văzut şi pe aici la fel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu traiesc in sudul Germaniei de doua decenii jumatate si toata lumea "bastinasa" pe care o cunosc plus restaurantele bavareze la care am fost nu s-ar gandi o secunda ca un snitel vienez s-ar putea servi cu altceva decat cu o salata de cartofi.
    Binenteles ca mancam ce si cum ne place. Unele persoane isi toarna sos peste snitel vienez, orice comentariu cred ca e de prisos.. ☺

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...