joi, 30 mai 2013
Quinoa cu lapte, sos de rubarba cu ghimbir, iaurt si miere
Desertul acestei primaveri in casa noastra, 3 chestii combinate care ne-au convins.
1500 g rubarba (sau chiar ceva mai mult, ultima data am avut 1,8 kg)
1 bucata de ghimbir intre 50 si 100 g (depinde de cat de mult va place ghimbirul)
4 - 5 - 6 linguri cu varf de indulcitor (eu am folosit miere sau xylitol, dar se poate folosi zahar normal sau brun, sirop de agave, ce aveti si va place)
250 g quinoa
100 ml lapte (sau mai mult daca vreti sa fierbeti quinoa numai in lapte, fara apa)
coaja rasa de lamaie netratata chimic
300 - 400 g iaurt (cel mai bun de-ala grecesc)
miere
foite de migdale
facultativ: menta proaspata
Rubarba se curata si taie in bucati de 3 - 5 cm (daca-i mai mare, atunci bucati mai mici, daca-i mai supla, bucatile pot fi mai mari) si se pune cu ghimbirul tocat mic (dar nu foarte mic sau dat pe razatoare. eu il tai in fasii fine cu taietoarea Börner) intr-o forma termorezistenta. Se presara indulcitor (depinde de cat e de acra rubarba, eu gasesc cateodata chiar foarte acra) pe deasupra, dar max. 5 linguri si se toarna cam 1/4 l apa pe deasupra. amestecati un pic daca vreti. Se da la cuptorul preincalzit (180°C) cam jumatate de ora, pana rubarba e facuta (moale).
Intre timp se fierbe quinoa (prima data se spala bine cu apa fierbinte curgatoare, apoi e bine sa o si uscati intr-o tigaie, pe foc) in lapte (sau apa si lapte, eu asa fac, multa apa, putin lapte. Cine doreste poate folosi si lapte si frisca/smantana lichida, va dati seama ce nebunie iese) si o lingura de indulcitor plus coaja de lamaie.
Se poate servi caldut desertul asta sau rece, cum doriti: in cupe, pahare, boluri se pune prima data quinoa, peste ea compot de-ala de rubarba, iar deasupra iaurt. Peste iaurt se pune niste miere, iar deasupra se presara foite de migdale. Se poate orna cu menta (care se poate manca, se potriveste bine la gust). Cand se mananca, se ia din toate straturile.
Gradul de cat de dulce sa fie se poate controla si cu mierea de deasupra, daca vi se pare ca restul nu-i indeajuns de dulce, puneti mai multa miere.
Se poate manca si pe post de mic dejun.
Labels:
Dulciuri,
Mancare de primavara,
Mic dejun,
Montignac dulciuri
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte interesanta aceasta reteta, Kalua; mi-aduce aminte de desertul cu mere si quinoa. Am cumparat ieri rubarba pentru prima data si hop pe blogul tau pentru o reteta sanatoasa. :) Salutari de la noi!
RăspundețiȘtergere