Un clasic al bucatariei nemtesti, o mancare de duminica. Foarte buna si pentru musafiri pentru ca se poate incepe cu o zi inainte si cand musafirii sunt la masa se poate doar termina de fiert.
Fiecare le umple in fel si chip, asta-i varianta mea.
Pentru 4 portii
4 bucati mari si subtiri de carne de vita din sold (din partea de sus a soldului)
ca. 150 - 200 g bacon sau sunca afumata (in felii sau cubulete)
4 cepe mari
2 morcovi marisori
2 castraveti murati mari
1 bucata telina (radacina)
mustar (Dijon)
boia dulce de ardei
1 lingurita suc de agave sau zahar
1 lingura bulion concentrat
200 - 400 ml vin rosu sec
1 foaie de dafin
1 lingurita ulei sau unt
sare, piper
Castravetii murati, morcovii si niste telina se taie in bastonase medii ca marime (lungimea sa fie cam cat latimea feliilor de carne). Feliile de carne se bat putin (atentie sa nu rupeti carnea!), se sareaza, pipereaza si presara cu boia numai pe o parte. Pe partea fara nimic se ung cu cate o lingurita de mustar fiecare, apoi se presara cu inele de ceapa foarte fine. Peste ceapa se intind feliile de bacon sau sunca. Apoi se pune cate 2 bastonase de morcov, unul de castravete murat si unul de telina intr-o parte a feliei de carne si incepeti s-o rulati. Ruladele se prind ori cu ace speciale pentru asa ceva, ori cu scobitori, ori cu sffoara de bucatarie.
Restul de ceapa si telina (din asta sa fie putina) se toaca marunt.
Intr-un ceaun (cel mai bine ceaun, daca n-aveti merge si o oala sau o tigaie cu pereti inalti) se infierbanta la foc mijlociu inspre mic uleiul sau untul, apoi se prajesc ruladele pe toate partile. Se scot de-acolo, se pune ceapa si telina la calit, apoi se pune sirpul de agave si bulionul. Se prajesc si astea un pic, dupa aceea se toarna vinul. Daca nu vreti sa folositi vin (pentru ca mananca copii sau, ma rog, din alte motive), puneti niste supa clara. Dati focul pe tare si lasati sa se reduca sosul, apoi puneti si ruladele acolo si turnati apa cat sa fie bine acoperit totul. Acoperiti cu capac (preferabil de-ala cu gaurica, sa iasa foarte putin din abur), dati focul la mic si lasati mancarea acolo 2 ore. Dupa 2 ore se pune foaia de dafin, se lasa capacul numai pe jumate pe ceaun si se mai fierbe vreo jumatate ora. Dupa aceea-s gata. Se scot ruladele din ceaun, iar sosul se face o apa si-un pamant cu blenderul. Se potriveste de sare si piper si se serveste cu ruladele si o garnitura (eu fac de obicei, in ultimii ani, un piure de telina la ele, dar se potrivesc de minune si cu cartofi fierti, paste, piure de conopida sau broccoli ).
Daca vreti sa porniti mancarea cu o zi inainte, o fierbeti vreo ora jumatate sau chiar doua si dupa ce s-a racit o bagati la frigider. A doua zi ii mai trageti o tura de-o jumatate de ora sau o ora intreaga de fiert.
Imi place mult cum arata, si-mi place tare mult si carnea de vita, iar umplutura e grozava!
RăspundețiȘtergereMa bucur, Paula.
RăspundețiȘtergere