luni, 5 martie 2012

Badischer Käsekuchen: cheesecake de Baden, fara blat, poate fi facut si pe post de pasca


1 kg quark
200 g unt moale
300 g zahar
6 oua
5 linguri gris (din grau dur pe cat posibil)
3 linguri suc de lamaie
1 plic praf de budinca (clasic se foloseste de vanilie, dar puteti varia dupa gust si cu budinca de banane, piersici etc)
1 baton vanilie (se scoate maduva din el, numai aceasta se va folosi) sau cateva picaturi de esenta naturala de vanilie (se poate folosi si-un plic de zahar vanilat)
1 plic praf de copt
1 priza sare
pesmet (cel mai bine facut din biscuiti sau piscoturi) pentru tapetat forma
unt pentru uns forma

Prima data se pune quarkul la scurs.
O forma rotunda termorezistenta se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Se freaca untul cu zaharul pana nu se mai simt cristalele de zahar. Se adauga galbenusurile, unul cate unul. Se adauga apoi quarkul, grisul si restul de ingrediente inafara de sare si albusuri, se amesteca bine.
Albusurile se bat spuma cu priza de sare. Se incorporeaza in masa de quark (nu se amesteca!).
Se toarna in forma pregatita si se da la cuptorul preincalzit (170°C) 30 minute prima data. Dupa minutele astea se scoate (atentie, inca nu s-a intarit bine!) si se trece cu o spatula sau cu un cutit cu lama mai elastica intre forma si tort (asta-i o taina, se procedeaza asa ca sa nu se tufleasca mult cand se raceste). Iar se baga la cuptor, iar 30 minute, dintre care ultimele 15 e bine de acoperit tortul cu foaie de aluminiu. Dupa ora de copt se stinge cuptorul si i se deschide numai putin usa (cel mai bine puneti o lingura de lemn in usa) si se lasa tortul acolo pana s-a racit de tot. Abia apoi se scoate din forma.

Alta taina: e bine de facut cu o zi inainte de a fi consumat, devine mai suculent si se poate taia mai bine.


3 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...