luni, 24 octombrie 2011

Batirs: sos arabesc bolognese cu vinete si iaurt


Se pronunta "batirsh" si este o mancare arabeasca care noua ne-a placut foarte mult. E destul de simpla, dar are o aroma si un gust de nota 10.
Din punct de vedere montignac este de faza a II-a.

Pentru 4 portii
500 g carne tocata de care va place
3 - 4 vinete (depinde de marime, cam 1 kg sa fie)
150 g orez (eu am folosit basmati)
20 g taitei foarte subtiri pentru supa
1 conserva (480 g) de rosii fara pielita, taiate bucatele
500 g iaurt grecesc sau turcesc (gras, cu 10% grasimi)
4 linguri bulion concentrat
3 linguri tahina (pasta de susan)
50 g seminte de pin
2 lingurite chimion in cruce (cumin) macinat
1 lingurita Vegeta (sau alt praf de supa)
ulei sau unt sau ghee pentru prajit
sare, piper

Vinetele se spala, se sterg si se baga intregi in cuptorul preincalzit (220 - 230°C, fara convectie). Se coc 25 - 30 minute, intotcandu-se pe toate partile.
Grasimea (nu multa!) se infierbanta la foc mijlociu intr-o tigaie si se prajesc taiteii in ea, pana devin aurii. Se adauga orezul, se amesteca, apoi se toarna 250 ml apa si se lasa sa fiarba la foc mic (dupa ce a inceput apa sa fiarba, chiar pe foc foarte mic, mai mult sa traga decat sa fiarba).
Carnea tocata se prajeste (tot la foc mediu) in alta tigaie, se sareaza, pipereaza, pune chimionul. Cand e aproape gata se adauga si bulionul si praful de supa.
Vinetele, cand sunt gata (nu trebuie sa fie din cale-afara de moi, dar totusi coapte), se curata de coaja si se taie in cuburi mici., care se pun intr-un bol. Se adauga iaurtul, tahina si se potriveste de gust cu sare si piper.
Apoi se impreuneaza cu sosul de carne si bucatelele de rosii din conserva.
Semintele de pin se rumenesc intr-o tigaita fara grasime.
se pune pe farfurie prima data orezul, apoi sosul si la sfarsit se presara cu semintele de pin.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...