duminică, 12 februarie 2012

Schokoladenbrot: paine de ciocolata (prajitura foarte ciocolatoasa, la tava, fara crema)


O prajitura bavareza clasica, veche, se face mai mult in perioada dinaintea Craciunului (voi scrie la sfarsitul retetei cum se face in cazul ala).

250 g unt moale
250 g zahar
6 oua
250 g ciocolata amaruie data pe razatoare
250 g migdale (nuci, alune) macinate fin
100 g faina alba
150 g gem de caise

Glazura
150 g ciocolata amaruie pentru glazura (se poate inlocui cu ciocolata amaruie de menaj sau ciocolata amaruie)
80 ml lapte condensat (se poate inlocui cu frisca lichida, totusi consistenta nu iese la fel)
1 lingura miere

Se amesteca cu mixerul untul cu jumatate din cantitatea de zahar pana se obtine o crema. Ouale se despart in albusuri si galbenusuri, galbenusurile se adauga, pe rand, cremei de unt.
La albusuri se pun 3 linguri din restul de zahar si se bat bine cu mixerul. Restul de zahar se adauga, putin cate putin si se bate pana se obtine o spuma tare.
Intr-un bol se amesteca faina, migdalele si ciocolata rasa, amestecul se adauga cremei de unt. La sfarsit se adauga si spuma de albusuri (asta nu se incorporeaza cu mixerul, ci usor cu o lingura sau spatula).
Aluatul se pune pe-o tava de aragaz acoperita cu hartie de copt, se intinde uniform (cel mai bine cu o spatula lunga) si se da la cuptorul preincalzit (160°C) 40 - 45 minute, pe sina cea mai de jos.
Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Cand e rece, se incalzeste gemul si se unge prajitura cu el.
Glazura: ciocolata se cioparteste si se pune impreuna cu laptele condensat si mierea intr-o craticioare, la bain-marie. Se amesteca bine, pana se obtine o crema. Se toarna pe prajitura si se intinde cu o pensula. Se lasa sa se intareasca.
Se taie in patrate, cutitul bagandu-se intr-un pahar inalt cu apa fierbinte dupa fiecare taietura.

Varianta pentru Craciun: in crema de unt se mai adauga 1 lingurita de oranjeat, 1/2 lingurita de condiment pentru turta dulce si 5 linguri de stafide inmuiate in rom.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...