duminică, 11 martie 2012

Gỏi cuốn: summer rolls, spring rolls vietnameze, rulouri de vara


Rollsurile mele preferate, nu ma mai pot opri din mancat cand dau de ele, au prospetime, sunt si dietetice, neavand aproape deloc grasimi.
Inainte de-a le fi facut prima data am tot discutat cu colega mea de origine vietnameza, exact asa se face la ei.

Reteta stas nu exista, deci voi insira prima data ce se poate pune in umplutura si apoi scriu si de sos, care-i sine qua non:
carne (de care aveti sau va place, facuta cel mai bine la abur si taiata sau rupta cu mana in fasii subtiri)
creveti
omleta facuta subtire, apoi rulata ca o clatita si din ea taiate fasii subtiri
tofu taiat in fasii subtiri
glass noodles (pot fi si din orez, de fapt de-astea de orez se pun original)
morcovi dati pe razatoare sau taiati in bastonase foarte subtiri (merge bine cu taietoarea Börner)
castraveti taiati in bastonase foarte subtiri (merge bine cu taietoarea Börner)
ridichi taiate in bastonase foarte subtiri (merge bine cu taietoarea Börner)
salata verde taiata in fasii subtiri
varza taiata foarte subtire (daca se pune salata, nu se pune varza si viceversa)
lastari (germeni) de care aveti
coriandru verde (asta n-ar trebui sa lipseasca)

Mai este nevoie de hartie de orez, in asta se impacheteaza umplutura.

Se pregatesc toate chestiile pentru umplutura (carnea sau crevetii se prajesc sau dau la abur; glass noodles se oparesc cu apa clocotita si se lasa cateva minute sa se inmoaie, apoi se strecoara bine de apa si se taie cu o foarfeca de bucatarie in bucatele mai mici; restul de legume se taie in bastonase). In mod normal se pune fiecare componenta intr-un bol. Asta pentru ca vietnamezii fac mancarea asta cand au musafiri si pun toate bolurile pe masa si fiecare isi pune pe hartia de orez ce doreste. Eu am facut si asa, dar cateodata am si amestecat toate ingredientele pentru umplutura.
Hartia de orez este uscata. Pregatiti o cratita sau un bol atat de larg incat sa incapa o hartie in ea fara probleme, Puneti apa calduta si luati o foaie de orez, bagati-o in apa si asteptati cateva secunde pana se face maleabila. Atentie! Nu puneti mai mult de-o foaie in apa, se lipesc intre ele si n-ati facut nicio afacere.
Apoi intindeti foaia, puneti in mijloc umplutura si o rulati ca o sarmaluta. La pasul asta multe popoare au probleme si se plang ca-i cam greu cu rulatul, dar cine face sarmale, le ruleaza unu-doi.
Si gata, sunt deja bune de mancat.

Sosul (sosul asta se mananca la vietnamezi aproape la orice, este condimentul lor de baza si-i intotdeauna pe masa. Eu sunt moarta dupa el)
3 linguri fish sauce (sau incepeti cu 2 linguri, are un miros tare ciudat; eu pun vreo 6 linguri ca pe cat e de puturos, pe-atat imi place gustul lui)
3 linguri suc de limeta sau lamaie
2 linguri zahar (sau 1 lingura suc de agave)
3 linguri apa calda
1 catel usturoi mare dat pe razatoare
2 - 3 ardei iuti proaspeti tocati marunt
Se amesteca toate ingredientele.
Sfatul meu este sa incepeti cu putin fish sauce. Gustati si mai puneti daca nu are un gust intensiv. La fel cu sucul de limeta, poate unora le place cu mai mult. Nu mai spun de ardeii iuti, unora poate le place cu numai unul, altora nu le ajung 3. La sosul asta trebuie experimentat.

Se ia ruloul in mana, se da prin sos, apoi se musca din el. Inainte de fiecare inghititura se baga in sos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...