duminică, 30 octombrie 2011

Burger vegetarian cu sos mediteranean



O mancare mai degraba de vara sau de inceput de noapte, dar eu cum am vazut-o mi-a facut o pofta nebuna si-a trebuit s-o incropesc cat mai repede. ☺ Noi nu suntem vegetarieni, dar ne-a placut foarte mult.

Pentru 4 persoane:
250 g faina de porumb (sau malai)
100 g parmezan sau pecorino daca vreti un gust mai intensiv
50 g unt
200 ml ulei de masline
1 vanata
1 dovlecel
1 ardei gras galben si unul rosu
200 g mozzarella

Sosul
coaja de la 1/2 lamaie netratata
50 g masline sau 30 g tapenada (piure de masline)
2 linguri rosii uscate
2 rosii proaspete
1 ceapa
50 ml ulei de masline
12 frunze de busuioc
2 catei usturoi
1 lingurita sare 
1 lingurita zahar (sau suc de agave)
1 lingurita oregano
piper
 
Se face o mamaliga in care se pune untul si parmezanul ras. Cat e fierbinte se intinde pe-o tava de aragaz unsa bine cu ulei. Se da la o parte.
Vanata se taie in felii groase de 1 cm, dovlecelul si ardeii in fasii subtiri lungi. Se prajesc in ulei si se scot pe hartie de bucatarie. Se tin la cald. 
Pentru sos se rade coaja de lamaie, maslinelor li se scot samburii si se toaca marunt, la fel si rosiile uscate. Rosiile proaspete se curata de coaja si se toaca si ele marunt. Ceapa si usturoiul se toaca marunt si ele.
Tava cu mamaliga se da la cuptorul preincalzit (200°C, daca se poate caldura numai de sus) 8 - 10 minute. Intr-o tigaie se infierbanta uleiul pentru sos si se prajesc frunzele de busuioc, apoi se scot si se lasa la scurs pe hartie de bucatarie. In acelasi ulei, la foc mic-mediu acum, se pun usturoiul si rosiile proaspete. Dupa cateva minute se adauga si maslinele, rosiile uscate, ceapa, sare, piper, coaja de lamaie, oregano si zaharul si se lasa sa dea o data in foc.
Mamaliga se taie in forma rotunda (se poate face si cu un pahar sau gura unui borcan) si se cladeste burgerul in ordinea urmatoare: mamaliga, dovlecel, mozzarella, vanata, ardei, mozzarella si iar felie de mamaliga.
Se pune din sos pe deasupra burgerului si de jur imprejurul lui si se decoreaza cu frunzele de busuioc. 




luni, 24 octombrie 2011

Batirs: sos arabesc bolognese cu vinete si iaurt


Se pronunta "batirsh" si este o mancare arabeasca care noua ne-a placut foarte mult. E destul de simpla, dar are o aroma si un gust de nota 10.
Din punct de vedere montignac este de faza a II-a.

Pentru 4 portii
500 g carne tocata de care va place
3 - 4 vinete (depinde de marime, cam 1 kg sa fie)
150 g orez (eu am folosit basmati)
20 g taitei foarte subtiri pentru supa
1 conserva (480 g) de rosii fara pielita, taiate bucatele
500 g iaurt grecesc sau turcesc (gras, cu 10% grasimi)
4 linguri bulion concentrat
3 linguri tahina (pasta de susan)
50 g seminte de pin
2 lingurite chimion in cruce (cumin) macinat
1 lingurita Vegeta (sau alt praf de supa)
ulei sau unt sau ghee pentru prajit
sare, piper

Vinetele se spala, se sterg si se baga intregi in cuptorul preincalzit (220 - 230°C, fara convectie). Se coc 25 - 30 minute, intotcandu-se pe toate partile.
Grasimea (nu multa!) se infierbanta la foc mijlociu intr-o tigaie si se prajesc taiteii in ea, pana devin aurii. Se adauga orezul, se amesteca, apoi se toarna 250 ml apa si se lasa sa fiarba la foc mic (dupa ce a inceput apa sa fiarba, chiar pe foc foarte mic, mai mult sa traga decat sa fiarba).
Carnea tocata se prajeste (tot la foc mediu) in alta tigaie, se sareaza, pipereaza, pune chimionul. Cand e aproape gata se adauga si bulionul si praful de supa.
Vinetele, cand sunt gata (nu trebuie sa fie din cale-afara de moi, dar totusi coapte), se curata de coaja si se taie in cuburi mici., care se pun intr-un bol. Se adauga iaurtul, tahina si se potriveste de gust cu sare si piper.
Apoi se impreuneaza cu sosul de carne si bucatelele de rosii din conserva.
Semintele de pin se rumenesc intr-o tigaita fara grasime.
se pune pe farfurie prima data orezul, apoi sosul si la sfarsit se presara cu semintele de pin.
 



Khoresht e bademjan: tocanita de carne de miel cu vinete



Reteta din bucataria persana clasica. Se poate folosi si alt fel de carne, daca cea de miel nu va place.

Pentru 4 portii
500 g carne de miel (daca aveti si niste oase, cu atat mai bine)
1 ceapa marisoara
2 vinete lunguiete, mai mici (daca se poate fara seminte in ele)
2 linguri bulion
1 conserva rosii pasate
3 lamai uscate (cele tipice bucatariei arabesti; inlocuitor: 3 linguri suc de lamaie)
1/2 lingurita curcuma (turmeric)
1 priza scortisoara macinata
sare, piper
ulei pentru prajit

Carnea se taie in bucati mici. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei la foc mic, apoi se adauga carnea si se prajeste la foc mijlociu pe toate partile. Se pun condimentele, bulionul, se lasa cateva minute, apoi se adauga rosiile pasate, oasele daca aveti, lamaile sau sucul de lamaie. Se acopera cu un capac si se lasa pe foc mic pana carnea e moale bine.
La reteta scrie despre vinete astfel: se curata de coaja si se taie de-a lungul in felii de 1 - 1 1/2 cm care se sareaza bine si se lasa la scurs intr-o strecuratoare cam o ora, apoi se clatesc bine cu apa, se sterg cu hartie de bucatarie si se prajesc in ulei incins.
Eu nici n-am citit atenta ce scria in reteta, nici n-am vrut sa trec prin toata procedura asta, asa ca am facut astfel: am taiat vinetele in felii (rotunde), le-am pus pe tava de aragaz acoperita cu folie de aluminiu, le-am dat cu pensula inmuiata in ulei de masline si le-am bagat la cuptor, , pe sina cea mai de sus, la functia cu grill pana au capatat o culoare frumoasa.
Indiferent cum procedati, cand vinetele sunt facute se pun in sosul tocanitei si se lasa 10 minute sa traga.
Se serveste cu orez.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...