luni, 25 aprilie 2011

Cheesecake cu sos de lamaie dupa Lea Linster


Léa Linster este o bucateasa luxemburgheza foarte simpatica si foarte buna in domeniul ei.
Tortul asta a fost clasat de d-ra kalua (care este foarte critica) ca cel mai bun posibil din categoria lui. Sosul este foarte racoritor, asta e un cheesecake de vara.
Data viitoare voi face cantitatea dubla de umplutura.

Blat
1 ou
100 g biscuiti cu unt
100 g biscuiti Spekulatius
100 g unt

  
Umplutura
100 g frisca lichida neindulcita
100 g albus de oua (asta-i cam 3 albuse de la 3 oua mijlocii inspre mari)
75 g zahar
3 foi gelatina
300 g branza-crema (Philadelphia)
putin lapte

Sosul de lamaie
1 ou
sucul de la 2 lamai
150 g zahar pudra
100 g unt la temperatura camerei
  
Biscuitii se faramiteaza (eu fac treaba asta pe tava de la cuptor acoperita cu hartie de copt, cam 8 biscuiti deodata si tot asa pe rand), faramiturile foarte fine se pun intr-un bol si se amesteca foarte bine cu oul si cu untul. Nu mai este nevoie de alte ingrediente pentru ca biscuitii Spekulatius sunt foarte aromati, au si scortisoara, si alte condimente. Aluatul se pune pe hartia de copt din tava, se intinde cu sucitorul intr-o forma cat de cat rotunda. Lea Linster zice sa-l coacem asa, eu am taiat aluatul cu inelul de tort pe care l-am folosit apoi la intarirea umpluturii, ca sa am de la bun inceput forma dorita. Se poate intinde si coace si pe fundul formei rotunde de tort, fiecare face cum crede ca-i mai bine si usor. Se da la cuptorul preincalzit (150°C) 15-20 minute. Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa la racit. Daca nu are forma rotunda dorita, taiati-l acum cu cu forma in care se va face tortul.

Se bate frisca intr-un bol. In alt bol se bat albusurile cu zaharul. Gelatina se inmoaie in apa foarte rece, apoi se infierbanta pe foc cu niste lapte cald, cand s-a dizolvat se amesteca bine cu branza. Apoi se adauga frisca si albusurile batute, amestecand usor compozitia.
Blatul se aseaza pe platoul pe care vreti sa serviti tortul, apoi se pune in jurul lui inelul de tort (poate fi cel de la forma rotunda de copt) si se toarna umplutura pe deasupra. Se da la frigider cel putin doua ore.
Pentru sos se bate bine oul. Sucul de lamaie se fierbe impreuna cu zaharul pudra si se lasa pe foc mic-mijlociu la redus, amestecand tot timpul. La sfarsit se adauga untul si oul batut. Se lasa la racit.
Tortul se poate orna cu frisca.
Inainte de-a servi tortul turnati putin din sos peste tort (atentie ca se intinde si curge, deci nu prea mult), restul il puneti in farfurii, pe langa fiecare felie.

duminică, 17 aprilie 2011

Sos de rubarba (revent) si capsuni


Un sos pe care eu il servesc cald, foarte bun cu o bila de inghetata de vanilie.
Aici eu l-am facut la un soi de papanasi fierti.
Binenteles ca se poate servi si rece.

500 g rubarba
250 g capsuni (astea pot fi congelate daca nu gasiti din alea proaspete cu gust)
200 ml vin rosé sau suc (daca se poate tulbure) de mere
50 ml sirop de capsuni
1 baton vanilie
75 g zahar
20 g amidon

Rubarba se spala, se taie sus si jos si i se trag de-a lungul firele mai tari de la exterior. Se taie in bucati de ca. 4 cm. Capsunii se spala cu foarte putina apa si se taie in jumatati sau sferturi (depinde de cat sunt de mari).
Intr-o oala se pune la fiert vinul sau sucul de mere cu siropul de capsuni. Vanilia se taie de-a lungul si i se scoate maduva, care se pune in oala. Cand a inceput sa fiarba se pune rubarba, se acopera cu un capac si se lasa acolo 3-5 minute (la fiert). La sfarsit se adauga zaharul si se amesteca bine. Intr-o cana se amesteca amidonul cu putina apa. Jumatate din rubarba se scoate pe-o farfurie, apoi se adauga amidonul in oala si se mai lasa la fiert, la foc mic, cam 3 minute. Se lasa sa se racoreasca un pic (atat cat sa fie inca cald, nu rece), apoi se adauga si bucatile de rubarba de pe farfurie, si capsunii taiati.

marți, 5 aprilie 2011

De ce se pun cartofii la fiert in apa rece?

Da, cartofii se curata, se taie in bucati cat de cat de aceeasi marime si se pun in apa rece sarata, abia apoi se pune toata oala la fiert.
De ce? Cartofii contin mult amidon si daca sunt pusi in apa fierbinte sau chiar clocotinda, amidonul de la suprafata lor se intareste instantaneu si nu da voie apei si caldurii din ea sa intre frumos si uniform in cartof.
Cartofii fierti de la bun inceput in apa clocotita se fierb foarte greu, dureaza mult (cateodata o mica vesnicie) si unii pur si simplu nu se fierb, au la sfarsit o consistenta tare aiurea, nu a unui cartof fiert.
Deci, intotdeauna cartofii se pun la fiert in apa rece sarata!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...