miercuri, 29 septembrie 2010

Petti di pollo alla pizzaiola: piept de pui cu sos de "pizza"

O mancare de origine napoletana, foarte usor de facut si mai merge si repede.

Pentru 4 portii:
4 piepturi de pui dezosate si fara piele
4 linguri ulei
2 catei usturoi tocati marunt
1 lingura capere (de preferinta conservate in sare, 10 minute inmuiate in apa, apoi scurse de apa aia sarata)
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
500 g rosii pasate
2-3 fileuri de ansoa tocate marunt
1 lingura frunze de oregano
sare, piper
1 priza zahar sau fructoza sau un strop de suc de agave

Se prajesc piepturile 8-10 minute pe fiecare parte. Se adauga usturoiul, caperele, patrunjelul si ansoa, se prajesc usor. Se toarna rosiile pasate, oregano, piperul, indulcitorul. Se lasa sa fiarba la foc mic 5 minute, se potriveste de sare si se serveste.
Garnitura: paine alba si salata. Si-un vin alb sec.

luni, 27 septembrie 2010

Cheese cake foarte cremos si cu fund dublu

O imbinare de branzeturi pe (asta mi se pare "branza" cea mai mare la prajitura asta) doua straturi subtiri de tot de aluat fraged cu niste dulceata intre ele. Aluatului nu-i trebuie zahar, dulceata ajunge. In general parjitura nu-i foarte dulce, ci numai potrivita.
Daca stiti ca va plac prajiturile indulcite bine, puneti 50 g zahar si la blat (se bate cu untul si sarea la inceput).

Aluatul:
150 g unt moale
1 priza sare
300 g faina
50 ml apa
3 linguri dulceata putin acrisoara (de care va place sau aveti, cea de caise se potriveste bine, eu am folosit de portocale)
Umplutura:
5 oua
300 g zahar
500 g branza proaspata de vaci grasa (mai bine, daca gasiti, Schichtkäse sau Quark)
250 g mascarpone
250 g Philadelphia
250 g ricotta (urda)
coaja si sucul de la 1 lamaie netratata chimic
100 g amidon (Maizena)
facultativ: 2 linguri lichior (de care va place si aveti, eu am pus de oua, dar merge bine si Amaretto, de ex.)
1 priza sare

Se bate spuma untul cu sarea, se adauga putin cate putin faina si apa. Asta se poate face cu mixerul, iar la sfarsit framantati putin aluatul cu mana.
2/3 din aluat ori se intind cu sucitorul si se pun apoi intr-o forma rotunda, cu marginea detasabila, unsa cu unt, pe fund si pe margine, ori se intinde cu degetele (tot pe fund si margine).
Aluatul e destul de moale si sfaramicios, cel mai bine il intindeti cu sucitorul daca-l puneti intre doua folii de plastic.
Se intinde cu lingura dulceata pe aluatul de pe fundul formei.
Restul de aluat se intinde cu sucitorul si se pune peste dulceata.
Pentru umplutura se despart ouale in galbenusuri si albusuri. Galbenusurile se bat cu 2/3 din zahar pana devin o crema groasa albicioasa, apoi se adauga branzeturile. La sfarsit puneti sucul si coaja rasa de lamaie si amidonul (si lichiorul, daca-l folositi).
Albusurile se bat cu priza de sare, se adauga pe parcurs restul de zahar.
Spuma de albus se amesteca cu mare grija si nu mult cu restul de umplutura. Se toarna umplutura in forma pregatita si se da la cuptorul preincalzit (180°C), pe sina a doua de jos, 40 minute. Se scoate, se taie in umplura cam la 2 cm distanta de margine, de jur imprejur (nu chiar pana la fund, cativa cm adancime numai) si se baga inapoi in cuptor inca 25 minute.
Se lasa sa se raceasca complet in forma.

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Pere umplute cu branza-crema de capra cu pesto de nuci


Se poate face salata si din frunze diverse, eu am preferat sa pun salata de sfecla rosie cruda sub perele umplute.
Perele trebuie sa fie coapte (altfel nu sunt asa aromate), dar tari.
Depinde de cate feluri vreti sa serviti, puneti un sfert sau doua sferturi de para pe farfurie.

Ca aperitiv pentru 4 persoane (cu 2 sferturi de para pe-o farfurie)
2 pere coapte, dar tari
2 linguri suc de lamaie
150 g branza-crema de capra
50 g miez de nuca
sare, piper
2 linguri ulei de nuci
2 linguri ulei de masline
salata (ori frunze diverse de salata, ori alta salata)


Perele se spala, sterg si injumatatesc de-a lungul. Jumatatile se scobesc de cotor si ceva miez (cel mai bine merge cu un mellon baller - spre rusinea mea, nu stiu cum ii spune instrumentului pe romana) si se stropesc cu niste suc de lamaie. Jumatatile se umplu cu branza si se dau cel putin o ora la frigider.
Nucile se prajesc usor intr-o tigaie fara grasime. Daca le puneti intr-un prosop de bucatarie dupa ce le-ati prajit si le scuturati, se mai duce din coaja. Dupa ce s-au racit se fac pasta impreuna cu o priza de sare, uleiul de nuci si cel de masline. In blender sau manual, in piulita.
Jumatatile de para se taie in jumatate, astefel incat sa iasa sferturi de para. Cutitul se tot baga intr-un pahar cu apa fierbinte ca sa nu se manjeasca perele.
Se aranjeaza sferturile de para pe salata, se pune pesto-ul pe ele sau pe langa ele si se pipereaza (cel mai bine arata piperate doar cu piper rosu, dar mie la gust imi place doar cel negru).

joi, 23 septembrie 2010

Dampfnudeln si Oktoberfest

Imi incep pledoaria pentru Dampfnudeln spunandu-va ca anul acesta mi-am recapatat dragul de Oktoberfest. Imbracata cum trebuie☺

am cutreierat strazile sarbatoresti, am vizitat partea jubiliara (Oktoberfestul face 200 de ani anul asta), pana si berea mi-a priit si mi s-a parut gustoasa (auzi, mie, care nu pune gura pe bere pentru ca nu-mi place). La toate cafenelele si cofetariile de pe Wies'n (cum i se mai zice Oktoberfestului pentru ca are loc pe Theresienwiese, campul Terezei, Wiese fiind rostit pe bavareza: Wies'n) binenteles ca se servesc si Dampfnudeln cu sos de vanilie pentru ca sunt ceva traditional.
Un desert sau chiar o mancare originara din sudul Germaniei. Cu reteta asta am ajuns la Dampfnudeln-urile cele mai bune pe care le-am mancat vreodata (si-am tot mancat asa ceva☺).

Pentru 6 portii ca mancare
250 ml lapte caldut
25 g drojdie proaspata
30 g zahar
500 g faina alba
2 oua
o priza sare
80 g unt moale

faina pentru presarat pe blatul de bucatarie

Pentru crusta:
250 ml lapte
20 g zahar
3 linguri unt
30 g unt clar, limpede (se poate inlocui cu unt)

Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga 2 linguri de zahar. Faina se pune intr-un castron si se face o gaura in mijlocul ei in care se toarna laptele cu drojdia. Se amesteca laptele cu putina faina si se lasa la crescut 15 minute la un loc caldut (eu bag castronul intotdeauna in cuptorul incalzit la 50°C, acolo stiu ca-i pazit si de curent si de toate celea).
Se bat ouale cu priza de sare, restul de zahar si untul moale. Se amesteca cu faina si laptele cu drojdie. Acum se poate folosi robotul de bucatarie, daca aveti unul caruia ii prieste lupta cu aluaturile cu drojdie. Se framanta pana aluatul devine elastic si se despriinde cu usurinta de pe peretii castronului. Se da iar la crescut 45 minute (trebuie sa se dubleze volumul).
Se presara faina pe suprafata de lucru, se mai framanta un pic aluatul cu mainile, apoi se face un sul cu diametrul de circa 5 cm. Din sul se taie bucati lungi de tot 5 cm si din fiecare bucata se formeaza cu mainile o bila.
Intr-o oala sau tigaie joasa termorezistenta mare (diametrul de cam 30 cm) care trebuie sa aiba un capac care o acopera bine, fara sa iasa aburul din ea, se incalzesc laptele si zaharul pentrui crusta, se topeste untul su untul limpede. Se ia oala de pe foc. Se aseaza bilele de aluat in oala (cu "cusatura" in jos) cu lapte caldut. Se acopera cu capacul si se lasa 20 minute sa creasca. Apoi se pune oala iar pe aragaz, la foc mediu, 10 minute.
Se dau la cuptorul preincalzit (180°C), pe sina a doua de jos, 35 minute.
Cand sunt gata trebuie sa aiba o crusta la fund. ☺ Daca observati ca nu s-a format crusta, mai puneti oala inca o data pe aragaz, la foc mediu, pana se formeaza o crusta aurie-maronie.
De cand s-a asezat capacul pe oala pana sunt gata NU e voie de ridicat capacul deloc.
Se servesc calde cu sos de vanilie.
Daca aveti un drum mai lung din bucatarie pana la masa sau vreti sa duceti mai multe farfurii deodata, asezati prima data "galusca" in farfuria adanca, apoi puneti sosul. Astfel nu aluneca asa usor in farfurie.

Ale mele au iesit cam inchise la culoare in partea de sus, dar au fost pur si simplu delicioase asa.

miercuri, 22 septembrie 2010

Sos de vanilie

Se face atat de usor, e atat de bun si nu-i trebuie niciun strop de amidon!
Pentru cca. 500 ml sos:
1 baton vanilie
250 ml lapte
250 ml frisca lichida neindulcita
50 g zahar (30 g fructoza pentru montignaci)
3 galbenuse
2 oua intregi
1 priza sare

Batonul de vanilie se taie de-a lungul si se scoate maduva din el. Intr-o oala se pune la fiert laptele cu frisca, 25 g zahar si maduva de vanilie plus batonul.
Intr-un castron de metal se bat galbenusele cu ouale, restul de zahar si sarea pana devin o masa spumoasa deschisa la culoare. Se toarna putin cate putin, amestecand mereu cu telul, in laptele vanilat, care se da pe foc mic. Nu mai are voie sa fiarba acum (s-ar intari prea tare), ci trebuie tinut la max. 80°C vreo 5 minute, amestecand mereu.
Se strecoara si se lasa sa se raceasca.

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Salata de sfecla rosie cruda cu mere

Mi-a tot repugnat ideea de a manca sfecla rosie cruda (deh, toata viata am mancat-o numai fiarta sau coapta), dar cum am primit cateva bucati prospete, cu o coaja subtire, am zis s-o incerc si pe asta. Inca mai sunt fascinata! Nu stiu daca o fi de "vina" si soiul de sfecla rosie, dar are o dulceata si-un gust tare, tare bun. Am pus putin sirop de agave, dar nu cred ca era necesar nici stropul ala.
Pentru montignaci as spune ca este de faza a doua.

Am facut o portie mijlocie, ca sa nu-mi para rau daca nu-mi place si o arunc.

2 sfecle rosii mijlocii
2 mere mai mici sau unul mai mare
2 cepe esalote (mici) sau 1 ceapa rosie dulcie (ceapa sa nu fie iute, ci una fina la gust)
2 linguri ulei (am folosit de masline)
sucul de la jumatate de lamaie (imi inchipui ca se potriveste si otetul de mere)
sare, piper

Se dau pe razatoarea mare sfecla curatata de coaja si merele (eu am folosit taietoarea Borner), ceapa se toaca fin. Se amesteca toate. Intr-o cana se amesteca bine restul de ingrediente. Se toarna peste salata, se amesteca bine. Gustati salata si puneti un strop de sirop de agave (sau miere) daca vi se pare ca-i acra. Se lasa sa traga macar 3 ore.

Supa crema de dovlecei

Nu ca-s innebunita dupa dovlecei, dar gradina alor mei tot mai da asa ceva, asa ca trebuie consumat. ☺ Am facut-o foarte simplu, dupa nicio reteta, cu ce-am gasit si prin frigider si a iesit minunata. Nu mai spun ca-i foarte putin de lucru la ea si merge tare repede.

1 lingura ulei (eu am folosit de masline)
1 ceapa mare tocata marunt
4 dovlecei taiati in bucati
1 catel usturoi tocat mic
branza Philadelphia (eu am pus o cutie intreaga pentru ca i se apropia vertiginos sfarsitul termenului de garantie)
sare, piper
nucsoara
apa (cine are niste supa clara o poate folosi pe aia)
verdeata (mi se pare ca se potriveste bine patrunjelul verde, busuiocul, eu am folosit ceapa mica verde, ceapa ciorii)

Se infierbanta uleiul la foc mediu intr-o oala, se caleste usor ceapa in ea, apoi se adauga bucatelele de dovlecel, se lasa acolo pana prind si ele ceva culoare (prin prajire ia loc reactia Maillard care scoate la iveala papilelor gustative aromele din alimente), la sfarsit se pune si usturoiul. Se adauga atata apa sau supa cat sa fie acoperiti dovleceii pana pe la jumatate. De fapt depinde si decata Philadelphia puneti, daca puneti o cutie intreaga poate fi si ceva mai multa apa (cat sa acopere dovleceii pana la 3/4). Se sareaza, pipereaza, rade nucsoara si se lasa sa fiarba cu capac pana cand dovleceii sunt moi. Se adauga Philadelphia, se baga blenderul-bat in supa si se face pasta. E bine ca sa nu fie totusi ca un piure, deci nu foarte groasa, macar la suprafata sa aiba fata de spuma.
Gata-i, se pune in farfurii sau cesti de supa, se presara cu verdeata si se serveste.

joi, 16 septembrie 2010

Spaghete cu mazare si sofran

Una dintre pastele cele mai facute la noi in casa (langa carbonara)

200 g sunca slaba fiarta
1 lingurita sofran in fire (se poate si fara)
20 g ciuperci uscate (se pot folosi si proaspete sau de la conserva - vreo 100g)
150 g mazare proaspata sau congelata
200 ml supa
200 ml smantana (lichida daca se poate)
1 galbenus
sare, piper, nucsoara rasa
patrunjel verde
spaghetti 400 g

Daca sunca are margine cu grasime, se taie margines aia si se da la catel, pisica sau alti membri ai familiei.
Sunca (care e in felii) se taie in fasii si se prajeste fara ulei intr-o tigaie la foc mic.
Se adauga sofranul (se freaca intre degete), ciupercile, mazarea, supa si cam jumatate din smantana. Se da focul la mare, se amesteca incontinuu ca. 10 min, pana se ingroasa un pic sosul. Restul de smantana se adauga, cate un pic, in timpul celor 10 min.
Se amesteca galbenusul intr-o cana cu un pic din sos, apoi se adauga la sos. Se sareaza, pipereaza, pune nucsoara. Se ia de pe foc si se tine la cald pana se fierb pastele.
Patrunjelul se toaca marunt. Se amesteca pastele cu sosul si se presara patrunjelul pe deasupra.

miercuri, 15 septembrie 2010

Conchiglione (paste mari in forma de scoica) umplute cu ricotta si spanac pe sos bolognese

incerc sa aproximez cantitatile pentru ca totul a fost facut ochiometric

24 conchiglie sau vreo 16 daca sunt mari de tot
200 g ricotta sau urda
200 g spanac fiert foarte scurt (sau congelat)
100-150g parmezan ras
1 ou
nucsoara, sare, piper
200 g mozzarella proaspata
300 g carne tocata (eu am folosit de vita)
1 conserva de 400g rosii in suc propriu
1 ceapa mare
1 catel usturoi mare
250 ml vin (alb sau rosu, de care aveti la-ndemana)
250 ml supa clara
ulei de masline
amestec de plante italienesti (macar rozmarin, salvie, cimbru)
frunze de busuioc

Se incepe cu sosul bolognese: in putin ulei de masline se prajeste carnea, se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt, apoi si rosiile cu sucul lor (rosiile se maruntesc inainte daca-s intregi) si amestecul de plante italienesti, sare, piper. Se lasa la foc mic cam o ora si se tot adauga vin si supa. La sfarsit trebuie sa aiba multisor lichid si se pune abia acum si busuiocul tocat marunt.
Pastele se fierb numai pe jumatate (adica jumatatea timpului scris pe ambalaj, poate un minut mai mult).
Pentru umplutura se taie spanacul si se amesteca cu ricotta, nucsoara, oul, jumatate din parmezan, sare, piper. Se umplu "scoicile" cu o lingurita cu amestecul asta.
Sosul bolognese se pune intr-o forma termorezistenta si peste el se aseaza pastele umplute, apasandu-le putin in sos. Mozzarella se taie felii si se pune peste paste, apoi se presara restul de parmezan.
Se da la cuptorul preincalzit (175°C), pe sina a doua de jos, 45 minute.

In sosul bolognese se pot pune si morcovi rasi, tulpina de telina taiata mic.

marți, 14 septembrie 2010

Tocinei sau chiftelute plate de dovlecei

Am incercat mai multe retete asemanatoare, una dintre ele chiar e intrata bine in bucataria mea, dar astia mi se par tocineii de dovlecei cei mai buni. Din cauza cascavalului ies usor cremosi, asta-i secretul!

Pentru 4 persoane cu foame medie
800 g dovlecei dati pe razatoarea mare (sau razuiti cu robotul)
sare
4 cepe esalote (sau 2 normale medii) tocate marunt
1 legatura patrunjel verde tocat marunt
80 g pecorino sau alt cascaval de munte maturat ras
2 linguri faina naut
2 linguri tarate de ovaz (sau de grau, eu folosesc numai de ovaz)
3 oua
piper
ulei pentru prajit

Dovleceii rasi se amesteca cu sare si se lasa sa traga 10 minute. Se pun apoi intr-o strecuratoare si se storc bine de lichid. Intr-un bol se amesteca ouale, ceapa, patrunjelul, faina, taratele si cascavalul ras. Se adauga masa de dovlecei. Se potriveste de gust cu sare si piper.
Se infierbanta uleiul intr-o tigaie. Din masa de dovlecei se ia cate o lingura si se pune in tigaie. Se netezeste cu lingura pe suprafata. Se prajesc pe fiecare parte 3-4 minute. Se scot pe hartie de bucatarie.
Eu i-am servit cu un sos de iaurt cu plante si salata verde.


luni, 13 septembrie 2010

Pappardelle cu sos de dovleac

Mancarea asta m-a surprins intr-un mod foarte placut, chiar daca nu arata grozav.

Pentru 2-3 portii
250 g paste late proaspete sau 180 g pappardelle uscate
1 dovleac Hokkaido
50 g parmezan (sau Grana)
30 g seminte fistic (pot fi si sarate), eu am folosit de-alea maruntite
facultativ: un ardei iute rosu
sucul de la 1 portocala
sucul de la 1/2 lamaie
1 ramura menta
4 linguri ulei de masline
sare, piper

Dovleacul se curata de coaja si seminte si se taie in bucatele. Cam 1/3 se pune deoparte.
Intr-o tigaie mare se infierbanta 2 linguri de ulei, se adauga bucatelele de dovleac (cele 2/3), 3 linguri de apa si sucul de portocala si se lasa pe foc pana dovleacul e facut (e moale). La sfarsit se face o pasta din tot, la care se adauga sare, piper si sucul de lamaie.
Restul de ulei se infierbanta si el intr-o tigaie si se prajesc in el restul de bucatele de dovleac. Se adauga semintele de fistic si ardeiul iute (asta curatat de seminte si taiat in bucatele mici).
Pastele se fierb al dente, se amesteca cu sosul si bucatelele de dovleac, se presara cu parmezan si menta tocata.

duminică, 12 septembrie 2010

Zwetschgenröster: Sos de prune la cuptor (la galuste cu prune sau Kaiserschmarrn, de ex.)

Dupa cum am spus, sosul asta se potriveste de minune la galuste de prune sau Kaiserschmarrn (clatite mai groase rupte).
Varianta montignaca si fara alcool (pentru copii) este scrissa dedesubtul primei retete.

500 g prune
70 g zahar
sucul de la 1/2 lamaie
1/2 rulou scortisoara
1/2 baton vanilie
50 ml vin rosu
30 ml vin de Porto rosu
1 lingurita amidon (Maizena)

Prunele se se spala, li se scot samburii si se taie in patru. Se pun intr-o forma termorezistenta. Se amesteca acolo cu zahar, sucul de lamaie, scortisoara si vanilia, vinul rosu si vinul de Porto. Se dau la cuptorul preincalzit (180°C) 15-20 minute (cat sa nu fie foarte moi) si se amesteca din cand in cand. Se scot condimentele. Se strecoara si se prinde lichidul intr-o craticioara.
Se amesteca amidonul cu putina apa rece. Lichidul de la prune se fierbe, cand da in clocot se adauga amidonul cu apa si se lasa sa fiarba 2 minute la foc domol. Se toarna peste prune si sa lasa cateva ore sa traga. Se serveste rece.

Varianta montignaca si fara alcool (pentru copii)

Se spala, curata de samburi si taie in patru 500 g de prune. Se amesteca 40 g fructoza cu 1/2 lingurita scortisoara, se presara peste prunele puse intr-o forma termorezistenta si se lasa sa traga 20 minute. Se da la cuptorul preincalzit (180°C) 15-20 minute, timp in care se amesteca din cand in cand.


marți, 7 septembrie 2010

Galuste (gomboturi) cu prune deluxe

Cel mai neted si fin aluat pe care l-am intalnit pentru galustele astea.

Atentie! Cartofii trebuie fierti cel putin cu cateva ore inainte de a face galustele (cel mai bine cu o seara inainte).

Galuste
500 g cartofi fainosi, sare
50 g amidon (Maizena)
50 g faina
50 g gris
1 ou
40 g unt "prajit" topit
1 priza sare
coaja rasa fin de la 1 lamaie netratata chimic
Maduva de la 1/2 baton vanilie
12 prune mai mici
12 bucatele zahar cubic
facultativ: cativa stropi de tuica de prune

Pesmet
80 g pesmet de paine alba
80 g unt
2 linguri zahar
1/2 lingurita scortisoara

Apa in care se fierb galustele
20 g sare, 80 g zahar
1/2 rulou scortisoara
2 felii de ghimbir proaspat
maduva de la 1 baton de vanilie
2 fasii de coaja de lamaie netratata chimic
2 fasii de coaja de portocala netratata chimic

Cu cel putin cateva ore inainte sau cu o seara inainte de-a face galustele se fierb cartofii in coaja. Cand sunt fierti se curata fierbinti de coaja si se piseaza ca pentru piure. Se intinde piureul pe-o farfurie mare sau pe un fund de taiat si se lasa acolo pana nu mai iese aburi din ei (poate sa mai fie putin calduti, dar nu mai mult). Se pune piureul intr-un vas, se acopera cu capac sau folie de plastic si se da la frigider cateva ore sau peste noapte.

Pentru pesmetul cu scortisoara se prajeste la foc mediu pesmetul in unt pana devine auriu. Se adauga zaharul si scortisoara, apoi se pune pe o farfurie intinsa. In loc de scortisoara se pot folosi si alte condimente, de ex, cel pentru turta dulce.
Eu fac pesmetul, nu-l mai cumpar si pentru reteta asta am folosit unul facut din niste piscoturi foarte putin indulcite.

Galustele: piureul de cartofi racit se amesteca cu faina, grsul, amidonul, oul, sarea, coaja de lamaie, vanilia si untul "prajit" (se prajeste la foc mic - mediu unt, i se ia spuma si se lasa pe foc atat cat incep sa apara pete maronii pe fundul cratitei. Atat spuma cat si petele maronii sunt proteinele din unt, care trebuie sa dispara) si se face un aluat. Prunele se spala, se taie pe jumatate, li se scot samburii. In locul samburilor se pune cate un cub de zahar stropit cu tuica. Aluatul se imparte in 12 parti, in fiecare parte se baga o pruna si se formeaza galustele.
In apa de fiert (3 l) se pune zaharul si sarea si se fierbe. Se adauga si celelalte ingrediente si galustele si se lasa 15 minute mai mult sa traga decat sa fiarba.
Se scot galustele din apa, se pun pe hartie de bucatarie sa se scurga apa de pe ele, apoi se tavalesc prin pesmetul cu scortisoara.
Se servesc ori cu unt topit, ori cu sos de prune (asta va fi urmatoarea reteta pe care o voi posta).




duminică, 5 septembrie 2010

Zwetschgendatschi: prajitura cu prune

O prajitura foarte nepretentiaoasa, un fel de paine cu prune, cu un nume de nerostit la prima vedere: tzvecigendaci.☺ Dar de o popularitate de nedescris in Bavaria, toamna timpurie e insotita de prajitura asta peste tot, se gaseste in fiecare cofetarie si brutarie, fiecare om care face prajituri acasa o presteaza macar o data pe sezon. Mai mult de-atat, in unele regiuni se mananca cu supa de cartofi, in altele cu supa de fasole. Cine doreste poate incerca si variantele astea, lasand zaharul deoparte. Eu si asa n-am inteles hype-ul cu prajitura asta niciodata, totusi de vreo 2 ani incoace mananc cu placere o bucata cand e proaspat scoasa din cuptor, deci nici nu vreau sa exagerez cu nu stiu ce combinatii. O tava intreaga cu Zwetschgendatschi dispare la noi in casa in cateva ore, ceea ce-i lucru foarte mare.
2-3 bucati de prajitura pot inlocui masa de seara, de ex.
Nu mai spun ca se face foarte usor si-i destul de dietetica, contine putine grasimi.
Gustul cel mai bun il are cand e calduta, deci resturile care se racesc e bine sa fie incalzite la cuptor inainte de-a fi servite.

350 g faina alba
1 priza zahar
1 priza sare
drojdie pentru 500 g faina (ori proaspata, ori uscata, la plic)
125 ml lapte caldut
1 ou la temperatura camerei
50 g unt moale
coaja rasa de la o lamaie netratata chimic
1 1/2 - 2 kg prune

100 g zahar
1 plic zahar vanilat sau maduva de la 1/2 pastaie de vanilie
1 lingurita scortisoara

Se amesteca toate ingredientele pentru aluat daca folositi drojdie uscata. Daca folositi drojdie proaspata, faceti prima data o maia dizovand drojdia in putin lapte indulcit. Se framanta pana nu mai este cleios si se lasa la dospit 30 minute (cel mai bine in cuptorul incalzit la 50°C). Cand e crescut se intinde cu sucitorul pana are marimea unei tavi de aragaz. Se pune pe-o tava acoperita cu hartie de copt, se trag marginile in sus (altfel sucul care iese din prune va ajunge sub aluat).
Se spala prunele, se injumatatesc si li se scot samburii. Cine doreste le poate taia si in sferturi. Se pun ca in poza, cu miezul in sus.


Tava se da la cuptorul preincalzit (190°C) 35 minute.
Se amesteca zaharul cu vanilia si scortisoara.
Fiecare bucata de prajitura se presara bine cu amestecatura de zahar.

Salata de fasole verde cu ou, branza si ansoa

Am primit ultima sarja de fasole verde de la ai mei din gradina si-am cautat o reteta noua de salata. Am gasit una de provenienta engleza (sa mai zica cineva ca englezii nu au o bucatarie buna!) pe care am adaptat-o la ce am avut prin frigider, preluand totusi integral dressingul.

250 g fasole verde
8 rosii cherry
2-3 ramurele patrunjel verde
300 g mozzarella de bivolita (asta am avut, dar se potriveste de minune si branza de capra sau chiar telemeaua)
4 oua
100 g fileuri de ansoa (sardele)
1/2 lingurita mustar de Dijon
5 linguri ulei de masline
1 lingura otet
1 priza zahar sau fructoza (eu am pus foarte putin suc de agave)
sare

Prima data se pregateste dressingul: rosiile se taie in felii subtiri si se pun intr-un recipient care se inchide bine (intr-un borcan cu capac, de ex.), peste ele se pune putina sare si zaharul. Separat se amesteca uleiul cu otetul si mustarul, se toarna peste rosii. Frunzele de patrunjel se toaca marunt, se pun si ele la dressing. Se inchide borcanul sau recipentul si se agita cu putere 1-2 minute. Se da la rece.
Ouale se fierb cleios (4 minute daca-s la temperatura camerei, 4,5 minute daca-s de la frigider).
Se taie sau rupe cu mana branza.
Fasolea se spala, se curata (daca e nevoie i se trag atele), se taie in bucati mai mici daca-i lunga. Se fierbe 4 minute in apa bine sarata.
Salata e buna si rece, dar gustul cel mai bun il are cand e calduta, deci acum trebuie sa ne miscam repede: se amesteca fasolea scursa de apa cu branza si sardelele, se toarna dressingul peste ea. Se pune pe 4 farfurii si pe deasupra vine cate un ou taiat.

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Spaghetti with meatballs: spaghete cu chiftelute si sos de rosii facut la cuptor

O mancare italo-americana foarte iubita si apreciata mai ales de copii.
Interesant la reteta asta este sosul de rosii, care se face la cuptor.
Montignacii servesc chiftelutele si soul cu glass noodless din fasole mungo.

Chiftelute
1 morcov
1/2 legatura patrunjel
1/2 legatura arpagic verde (ceapa verde mica)
1/2 legatura cimbru
1 catel usturoi
500 g carne tocata (eu folosesc numai de vita, dar se poate folosi si amestecata, jumatate de porc, jumatate de vita)
1 ou mare (oul se poate inlocui cu o chifla veche de-o zi inmuiata in 4 linguri de lapte)
1,5 lingurita sare
piper
ulei pentru prajit


Sos de rosii la cuptor

300 g rosii cherry
2 catei usturoi
4 linguri ulei de masline
2 ramurele oregano
1 lingura bulion de rosii
fleur de sel (sau sare normala), piper

250 g spaghetti
1/2 legatura patrunjel
50 g parmezan

Morcovul se curata si ori se taie in cubulete (eu asa am facut, asa-mi place cel mai mult), ori se da pe razatoarea mare. Plantele se spala, se ususca si se toaca. La fel si usturoiul. Se adauga oul sau chifla inmuiata, sare, piper si se amesteca bine totul. Se formeaza bile cam cat o minge de ping-pong care se prajesc in ulei.

Pentru sos se infierbanta cuptorul la 180°C.
Rosiile se injumatatesc, se pun pe o tava de aragaz acoperita cu hartie de copt (ca sa ramana tava curata), se presara usturoiul tocat, sarea, piperul si oreganoul si se toarna uleiul pe deasupra. Se da la cuptorul preincalzit 15 minute. Cand sunt gata se pun cateva jumatati deoparte, restul se amesteca in blender cu bulionul.

Spaghetele se fierb aldente si se portioneaza pe farfurii. Se pune pe deasupra sosul si chiftelutele. Pe cateva chiftelute se aseaza jumatatile de rosii puse deoparte. Se presara cu parmezan si patrunjel

Pozele sunt fara parmezan si patrunjel din motive de graba si foame ☺


joi, 2 septembrie 2010

Saltimbocca alla romana a la kalua

Saltimbocca alla romana
a la kalua

3 bucati de carne de vitel pentru snitel, taiate subtire
3 felii de sunca de Parma sau alta sunca cruda de calitate foarte buna
6 frunze proaspete de salvie
cativa stropi de ulei
2 linguri unt pentru prajit
100ml vin alb sec
1 lingura smantana groasa sau o dusca de frisca lichida neindulcita
piper

Pe fiecare bucata de carne se pune o felie de sunca. Frunzele de salvie se fixeaza de sunca si carne cu scobitori. Se infierbanta foarte putin ulei intr-o tigaie, se pune putin unt (restul de unt de prajit il tot pun pe parcurs) si se prajeste carnea vreo 3 minute pe fiecare parte. Se pun bucatile de carne cu sunca in sus, se stinge sosul cu vinul, se pipereaza. La sfarsit pun putina smantana in sos.
Sare nu mai pun pentru ca sunca e sarata.
Important: carnea si sunca sa fie de calitate buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...