joi, 29 iulie 2010

Chec de ciocolata cu dovlecei

Checul asta chiar ca-i culmea: un dulce "sanatos" pe care absolut nimeni nu l-ar categorisi asa. Domnisoara kalua nu e prietena buna cu ciocolata, prefera dulciurile albe, cu vanilie, dar dupa checul asta s-a dat in vant, am facut doua in doua zile consecutive si ea ar fi vrut sa ne facem un obicei dintr-asta ☺
Prima data l-am facut cu nuci si cu ceva mai multa faina, a doua oara cu migdale si foite de migdale. Nucile i se potrivesc definitiv mult mai bine!
Pentru montignaci: e de faza a 2-a.




150 g faina integrala (eu am folosit de secara pentru ca de-asta am avut la indemana)
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu suc de lamaie
1 priza sare
1 lingurita scortisoara macinata fin
4 linguri cacao
2 oua
150 ml sirop de agave
100 ml ulei de floarea soarelui sau de porumb
300-350 g dovlecei dati pe razatoarea mare
150 g nuci (cum va plac, ori maruntite din cutit, ori lasate intregi)

Se amesteca ingredientele uscate intr-un bol mai mare, iar cele fluide in altul. Se toarna lichidul (amestecatura fluida) in amestecatura uscata, invartind mereu cu mixerul. La sfarsit se adauga dovlecelul ras, apoi nucile. Se toarna aluatul intr-o forma de chec tapitata cu hartie de copt (eu folosesc forme de silicon si astora nu trebuie sa le fac nimic, nici sa le ung, nici sa pun hartie in ele) si se da la cuptorul preincalzit (180°C), pe sina a doua de jos, 60 minute. Ramane bine umed, dar e copt si de fapt asta-i farmecul lui.

luni, 26 iulie 2010

Sfatul zilei

Puneti in sosurile cu branzeturi cativa stropi de suc de lamaie, vor accentua gustul branzei.

duminică, 25 iulie 2010

Pseudo-bruschete, mult mai sanatoase decat cele obisnuite

Rosiile gatite contin de 6 ori mai mult licopen decat cele crude. Licopenul, un carotenoid, combate riscul bolilor de stomac, plamani si de prostata la barbati. Pentru o mai buna absorbtie a licopenului, se combina cu grasimi. Va invit sa incercati tartinele astea, care pe langa ca-s sanatoase, se fac in cateva minute si au un gust bun.



Felii de paine (daca painea este mai veche de o zi, o puteti praji usor)
unt (sau unt sarat, eu il folosesc exclusiv pe cel cu sare de mare de la President, La Motte se numeste)
bulion de rosii concentrat
sare, piper

Se ung feliile de paine cu unt, apoi cu bulion, se sareaza (daca folositi unt nesarat), pipereaza si orneaza cu o frunza de busuioc ori patrunjel daca vreti.

marți, 20 iulie 2010

Turn de vinete cu sos de rosii si feta

O mancare pe care eu, mare iubitoare de vinete, o consider delicioasa.




Pentru 4 portii:
2 vinete mijlocii
1 conserva (450 g) rosii decojite in suc propriu
1 ceapa
1 catel usturoi
1 ardei iute (facultativ)
250 g feta sau telemea
50 g seminte de pin
1 legatura busuioc
2 linguri ulei
200 g rosii pasate
Cativa stropi de suc de agave
sare, piper

Se taie vinetele: ori in felii de cam 3 cm, ori cam de 1 cm si feliile se prajesc (fara ulei) pe grillul electric, pe ambele parti. Intre timp se face sosul nr. 1 de rosii: se calesc ceapa si usturoiul, tocate marunt, in ulei, se adauga rosiile cu tot cu suc (rosiile se taie mic sau se zdrobesc direct in oala cu furculita). Semintele de pin se rumenesc usor intr-o tigaie fara grasime. Cand sosul e aproape gata se faramiteaza feta in el, se pun semintele de pin si trei sferturi din frunzele de busuioc, tocate marunt. Se potriveste de gust cu sare si piper.
Feliile de vinete se ung cu sosul asta, asezandu-le in forma de turn. Daca le-ati taiat subtiri, puneti cate doua si apoi sosul. Se dau la cuptorul preincalzit (180°C) 11 minute.
Din rosiile pasate, ardeiul iute tocat mic, restul de busuioc, sucul de agave, sare, piper, se face un al doilea sos, pe foc, care n-are voie sa fie apos.
Se scot turnurile din cuptor, se aseaza pe farfurie. Partea se sus se unge cu sosul nr. 2.

duminică, 18 iulie 2010

Piersici sau nectarine la gratar

Ieri am fost la balaceala si la gratare nu numai cu prieteni de-ai nostri, ci si cu o intreaga ceata de prietene de-ale d-rei kalua si nu va zic ce batalie a fost pe nectarinele astea, chiar si de la fetele care nu-s iubitoare de fructe. Si se fac tare usor:
pierisci sau nectarine
zahar sau fructoza pentru montignaci (binenteles ca un zahar vanilat, facut in casa, e si mai bun)
Piersicile se injumatatesc, se curata de sambure si se tau cu partea taiata prin zahar. Daca le faceti pe gratarul cu jar, e bine sa le puneti intr-o tavita de-aia din aluminiu, cu partea taiata in jos. Le lasati acolo pana cand zaharul incepe usor sa se ingalbeneasca, apoi le intoarceti pe partea cealalta vreo 2 minute. La sfarsit iar se intorc si se lasa cat zaharul prinde o culoare usor maronie. Astfel rezulta si un caramel. Gata!
Elegant se poate servi cu inghetata de vanilie.
Poze n-am apucat sa fac, atat de repede au disparut nectarinele.

joi, 15 iulie 2010

Sfatul zilei

Coaja rasa de lamaie se poate pastra cateva zile in frigider, invelita in tifon umed bine.

miercuri, 14 iulie 2010

Salata de dovlecei




Reteta de baza:

500-700 g dovlecei
1 catel mare usturoi
4 linguri ulei de masline
1 ceapa rosie
1 lingura suc de lamaie sau otet
sare, piper
plante de care vi se potrivesc la dovlecei, tocate marunt

Dovleceii se taie fasii subtiri (cel mai bine si repede merge cu "razatoarea" Börner) si se prajesc in portii pret de cateva minute doar (trebuie sa ramana al dente!). Se pun intr-un bol. Usturoiul tocat se prajeste si el usor, la foc mediu si se toarna peste dovlecei. Dac vreti puteti cali usor si ceapa taiata felii (tot cu taietoarea minune). Se adauga sucul de lamaie, sarea, piperul si se lasa la tras macar o ora (peste noapte e si mai bine). Inainte de a fi servita se amesteca si plantele.

Variante, ce i se mai poate adauga: seminte de pin rumenite usor intr-o tigaie fara grasime, stafide (asta nu pentru montignaci), frunze de menta, morcov taiat fasii (eu am pus doar unul foarte mic), telemea sfaramata (feta light pentru cine are grija grasimilor).
Grasimi se mai pot economisi daca fasiile de dovlecei raman crude sau sunt facute scurt la abur.

luni, 12 iulie 2010

Sfatul zilei

Daca puneti carne sau peste in cuptor, dupa ce ati prajit-o, ca sa se faca pana la capat, faceti-o intotdeauna pe gratarul cuptorului, in niciun caz nu puneti cu tot cu tigaie sau pe-o farfurie. Tigaia sau farfuria vor fi intotdeauna mai fierbinti, deci e acelasi lucru ca pe aragaz.
In cuptor e bine de intors carnea de pe o parte pe alta, se "coace" mai uniform decat stand pe o singura latura.

duminică, 11 iulie 2010

Salata de broccoli sau romanesco cu telemea (sau feta)



500 g broccoli sau romanesco
200-250 g telemea sau feta
1 ceapa rosie (eu am folosit o ceapa rosie verde)
1 ardei gras sau kapia rosu
1 lingura otet balsamico (sau 2, cui ii place putin mai acru)
1 lingura ulei masline
sare, piper

Se curata broccoli sau romanesco (taina: tulpina n-o aruncati, ci o curatati de coaja si o taiati in bucatele mici, gustul ei este asemanator cu cel de gulie) si-l fierbeti sau faceti la abur 3 minute (ca sa ramana al dente). Din apa in care a fiert pastrati cam 4 linguri si-o amestecati cu otetul, uleiul, sarea si piperul.
Ceapa se taie rondele subtiri, ardeiul si telemeaua (feta) in cuburi mici. Se amesteca totul.
Se pot adauga si niste rosii. Sau rosii in loc de ardei.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Lacrimi de ciocolata




Pentru 4 lacrimi
150 g ciocolata cu cel putin 70% cacao
folie dura de plastic (overhead de ex.)
agrafe pentru hartie

In primul rand se taie 4 fasii à 4 x 25 cm din folie. Cel mai bine merge cu un cutit pentru covoare. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de pergament sau pentru copt.
Ciocolata se topeste la bain-marie, amestecand mereu in ea. Se toarna peste fasiile de folie cu o lingura (n-are nimic daca se da si pe alaturi, altfel nici nu merge). Se lasa cam 10 minute sa se ususce. Pregatiti-va agrafele, apoi se ridica cu grija si li se da forma de lacrima, partea cu ciocolata fiind inauntru. Se prind cu agrafe si se dau la rece pana se intaresc.


Arata bine cu o umplutura alba sau rosie. Eu am facut o crema pe baza de quark, dar merg la fel de bine mousse de ciocolata alba, crema de iaurt (intarita cu gelatina), chiar numai frisca batuta, mousse de capsuni, fragi, zmeura, spuma de fragi...

vineri, 9 iulie 2010

Sfatul zilei

Ca vinetele prajite sa nu mai traga atata ulei se infaineaza usor si apoi se baga foarte scurt in apa. Ideala metoda asta mai ales pentru vinete taiate felii. Vor iesi crocante si nu mai sug uleiul.

marți, 6 iulie 2010

Sfatul zilei

Cozile de verdeata se taie fin si se pun si ele in mancare. Cele de patrunjel, de ex., au gust de radacinoase si dau mancarii un gust foarte bun.
Chinezii folosesc dintotdeauna mai mult cozile verdeturilor decat frunzele.

joi, 1 iulie 2010

Obatzda sau camembert frecat, facaluit

Caldura mare, monser! Vreme numai buna de stat in Biergarten, la un pahar de vorba. Apropo Biergarten (tradus mot à mot "gradina de bere"), stiti care sunt caracteristicile clasice ale unei astfel de "terase"? Terasa e umbrita de copaci, pe jos e pietris, mobilierul e din lemn (mese lungi si banci) si clientii isi pot aduce mancarea de-acasa, cumparand acolo numai bauturile.
O mancare care merge unsa la bere si este intalnita in toate Biergarten-urile din Bavaria este Obatzda, o pasta pe baza de camembert.
Zilele astea, fiind asa de cald, mi-a fost pofta de mancaruri care se gasesc in gradinile astea, deci si de Obatzda. Am facut doua feluri, unul ca de obicei, celalalt dupa o reteta mult laudata. Rezultatul? Papilelor mele gustative le-a placut mai mult reteta casei. ☺



1 ceapa mica
1/2 legatura ceapa verde de-aia f subtire (chive pe engl.)
250g camembert matur (sa fie moale, deci maturat)
1 lingura unt moale
1 lingura bere sau smantana (cu bere parca iese mai bun)
1 lingurita boia dulce
1 lingurita chimion intreg
piper negru
sare

Camembertul se curata in mare de coaja imediat dupa ce a fost scos din frigider (daca se inmoaie nu se mai poate face treaba asta asa usor) si se taie in bucatele. Se toaca ceapa foarte fin sau se da pe razatoare. Camembertul se faramiteaza cu o furculita si se amesteca cu celelalte ingrediente inafara de ceapa verde. Atentie cu sarea, cu cat camembertul este mai matur, cu atat este mai picant, deci cu atata este nevoie de mai putina sare. Se decoreaza cu ceapa verde.
Este bine de mancat in aceeasi zi in care a fost pregatit, altfel ceapa se amaraste. Daca vreti sa faceti Obatzda pentru peste o zi sau doua, e bine de calit ceapa taiata.
Se serveste cu covrigi Brezen (nu pentru montignaci), ridichi de luna sau ridiche alba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...